PRÁCE 🧰

Jak zjistit bonus u povinného ručení? Na ČKP příliš nespoléhejte a raději zkuste tento trik

23. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Bonus povinného ručení

Bonusy mohou zlevnit povinné ručení až o 60 %! Málokterý řidič ale dokáže jejich výši přesně spočítat. I když tento důležitý údaj eviduje Česká kancelář pojistitelů, s jeho zjištěním vám nepomůže. Jak zjistit bonus u povinného ručení? Klidně online a během několika mála minut!

Jak na zjištění bonusů povinného ručení z pohodlí domova?

Proč jsou bonusy a malusy tak důležité?

Bonusy a malusy představují velmi zjednodušeně systém, který buď výrazně zlevňuje, nebo naopak zdražuje pojistné za povinné ručení. Pokud si tedy povinné ručení platíte několik let a jezdíte bez nehod, pojistné můžete mít klidně i o víc než polovinu levnější. Na tomto místě je ovšem potřeba dodat, že každá pojišťovna pracuje s bonusy odlišně a výše slevy se proto může napříč trhem lišit.

Malusy pak představují jisté znevýhodnění pro řidiče, kteří často bourají a z jejich povinného ručení tak musí pojišťovna hradit škodu poškozeným. V praxi to znamená, že za každou zaviněnou nehodu vám pojišťovna od celkového počtu bonusových měsíců odečte určitý počet. Jakmile už řidič nemá žádné bonusové měsíce, pojišťovna mu navýší pojistné.

Měli byste vědět: Bonusy a malusy se vždy týkají pojistníka, nikoliv vozidla nebo jeho majitele. Navíc se převádějí mezi pojišťovnami. Pokud tedy často bouráte a v naději na nižší pojistné hodláte přejít k jiné pojišťovně, počítejte s tím, že případné malusy poputují za vámi.

Se zjištěním bonusů povinného ručení vám ČKP nepomůže

Bonusy a malusy eviduje od roku 2000 Česká kancelář pojistitelů. Ta vám ovšem se zjištěním bonusu u povinného ručení nepomůže. Jeho výši ověříte u své pojišťovny, která vám na žádost musí vystavit potvrzení o době trvání pojištění a jeho škodním průběhu.

Zjištění bonusu povinného ručení zvládnete i sami a online

„Jak zjistím bonus povinného ručení?“ To je nejčastější otázka klientů, kteří nechtějí oslovovat stávající pojišťovnu, a přesto potřebují zjistit, jak na tom s aktuálními bonusy (případně malusy) jsou. Nejjednodušší způsob, jak zjistit přesnou výši svých bonusů a jejich přepočet na slevu u jednotlivých pojišťoven, je využití online kalkulačky povinného ručení.

V prvním kroku zadáte délku předchozího pojištění a počet způsobených nehod, u kterých došlo k plnění ze strany pojišťovny. Pokud si těmito údaji nejste jistí, není problém na sebe zanechat kontakt, na základě kterého vám zavolá pojišťovací specialista a bonusy s vámi ověří dodatečně. Jak už jsme zmínili výše, bonusy jsou mezi pojišťovnami převoditelné, jsou tedy vázány na rodné číslo pojistníka.

Jak získat maximální bonus?

Teď už víte, jak výši bonusu, případně malusu ověřit. Jistě vás ale bude zajímat také to, jak získat maximální bonus a tím i nejvyšší slevu z ceny povinného ručení. Odpověď je v tomto případě prostá – je potřeba jezdit opatrně a co nejdéle bez nehod. Na maximální bonusy mají obvykle nárok řidiči, kteří si pojistku platí alespoň 10 let a za tuto dobu za ně pojišťovna nemusela hradit škody.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články