PRÁCE 🧰

Jak probíhá zjištění bonusu povinného ručení online?

8. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Bonus povinného ručení

V souvislosti s povinným ručením jste už jistě slyšeli o tzv. bonusech a malusech, které mají obrovský vliv na výslednou cenu pojistného. Jak jejich výši ověřit a převést k nové pojišťovně?

Víte, jak vysoký bonus můžete u povinného ručení uplatnit?

Bonusy vs. malusy

Bonusem rozumíme slevu na pojistném, která se odvíjí od délky trvání pojistné smlouvy a počtu pojistných událostí. Velmi zjednodušeně lze fungování bonusů vysvětlit tak, že za každých 12 měsíců, kdy máte uzavřené povinné ručení a jezdíte bez nehody, se vám přičte bonus v podobě procentuální slevy ze základní ceny povinného ručení. Obvykle znamená každý rok bez nehody slevu ve výši 5 %, přičemž maximální bonus na povinném ručení činí 60 %.

Princip malusu je opačný a představuje přirážku k základní ceně povinného ručení. O malusy si koledují řidiči, kteří často bourají. V praxi to znamená, že za každou zaviněnou nehodu pojišťovna odečte příslušný počet měsíců od celkového počtu bonusových měsíců. Jakmile už řidič nemá žádné bonusové měsíce, pojišťovny mu navýší pojistné.

Měli byste vědět: Bonusy a malusy se vždy týkají pojistníka, nikoliv vozidla nebo jeho majitele!

Jak zjistím bonus povinného ručení?

Zjištění bonusů povinného ručení není žádná věda. Bonusy a malusy od roku 2000 eviduje Česká kancelář pojistitelů. Ta vám ovšem výpis ze systému bonusů a malusů neposkytne. Jeho výši zjistíte u své pojišťovny, která vám na žádost musí vystavit potvrzení o době trvání pojištění a jeho škodním průběhu.

Nejjednodušším způsobem, jak zjistit bonus u povinného ručení, je využití online kalkulačky. Do kolonky „délka předchozího pojištění“ zadejte celkový součet měsíců pojištění z vašich ukončených smluv a do druhé kolonky „počet zaviněných pojistných událostí“ potom uveďte skutečný počet vámi způsobených škodných událostí, při kterých došlo k pojistnému plnění poškozenému.

Kalkulačka povinného ručení automaticky zohlední počet měsíců do výpočtu a zároveň odečte příslušný počet měsíců za likvidované škodné události. Vy, coby řidič, ihned uvidíte aktuální ceny povinného ručení od několika pojišťoven, ve kterých budou bonusy a malusy zohledněny.

Náš tip: Výsledky si můžete následně snadno seřadit podle výše pojistného nebo nejlepšího poměru ceny a pojistné ochrany.

Zjištění bonusu u povinného ručení je možné i v dalším kroku

Pokud si již nepamatujete, jak dlouho si povinné ručení platíte, případně si nejste jistí počtem způsobených nehod, není problém ověřit výši bonusu (případně malusu) v dalších krocích. Bonusy za vás kalkulačka ověří v databázi na základě rodného čísla. Pokud potřebujete s čímkoliv poradit nebo vám výše bonusu nesedí, nechte na sebe telefonní číslo, na základě kterého vás bude kontaktovat pojišťovací specialista.

Jak na převod bonusů k nové pojišťovně?

Důvodů, proč vám přestala stávající pojistka vyhovovat, může být nespočet. Možná jste záhy po jejím sjednání narazili na zajímavější nabídku nebo vám pojišťovna s ohledem na zvyšující se ceny energií, práce i materiálů navýšila pojistné. Tuto změnu nemusíte akceptovat a pojistku bez sankcí vypovědět (jak na to, jsme si řekli v jednom z předchozích článků). O bonusy ale v žádném případě nepřijdete.

Bonus na povinném ručení by se měl totiž k nové pojišťovně převést automaticky, protože se eviduje na konkrétní osobu/pojistníka. Případně se vám jeho výše zobrazí v kalkulačce po zadání SPZ a RČ. Pokud se vám zdají automaticky přiznané bonusy dle databáze České kanceláře pojistitelů nesprávné, stačí požádat svoji pojišťovnu o potvrzení o tzv. bezeškodním průběhu a dokument nové pojišťovně doložit.

  Výhodné povinné ručení online

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články