PRÁCE 🧰

Jak dlouhá je výpovědní lhůta povinného ručení? Záleží na důvodech, které uvedete

17. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Zrušení povinného ručení

Vypovědět povinné ručení je možné jen v několika specifických případech. A s nimi souvisí kratší či delší lhůty. Zatímco v některých případech končí pojistka prakticky okamžitě, jinde ji budete muset platit klidně i několik dalších týdnů.

Víte, kdy můžete vypovědět povinné ručení a jak je to s jeho lhůtami?

Důvody vedoucí k ukončení povinného ručení

Výpověď povinného ručení je potřeba zaslat vaší pojišťovně písemně, a to ideálně doporučeně poštou. Vypovědět stávající pojistku můžete kvůli tomu, že jste u konkurence našli levnější nabídku. Nebo třeba nejste spokojení s tím, jak pojišťovna vyřešila poslední pojistnou událost. Aby ale vše proběhlo hladce, je potřeba znát důvody a s nimi související výpovědní lhůty. Jak dlouhé v jednotlivých případech jsou?

Výpovědní lhůta povinného ručení v případě výročí

Povinné ručení můžete vypovědět bez sankcí k datu výročí, tedy k datu, kdy bylo pojištění uzavřené. Tady je ovšem potřeba počítat s tím, že aby byla výpověď uznána za platnou, musí být pojistiteli doručena nejpozději 6 týdnů před tímto datem. V opačném případě bude pojistka automaticky prodloužena a vy ji budete muset uhradit na následující období.

Víte, kdy můžete vypovědět povinné ručení a jak je to s jeho lhůtami?

Výpovědní lhůta: povinné ručení dohodou

Pokud se rozhodnete ukončit povinné ručení dohodou, výpovědní lhůta je individuální a v zásadě platí to, na čem se obě strany (pojišťovna a řidič) dohodnou v písemné dohodě. Nutno podotknout, že výpověď dohodou není příliš častá, proto na ni není radno spoléhat.

Povinné ručení a výpovědní lhůta v případě pojistné události

Pokud nejste spokojení s tím, jak vaše pojišťovna pojistnou událost vyřešila (např. pojistné plnění odmítla nebo ho ponížila), můžete smlouvu do tří měsíců od vzniku této události taktéž vypovědět. Výpovědní lhůta povinného ručení v tomto případě bude činit 1 měsíc. Po jeho uplynutí bude stávající pojistka ukončena.

Změna povinného ručení: lhůta činí dva měsíce

Pokud jste povinné ručení u konkrétní pojišťovny uzavřeli, ale zanedlouho jste objevili výhodnější nabídku u konkurence, máte právo pojistku ukončit kdykoliv během následujících dvou měsíců. Výpověď povinného ručení do 2 měsíců je bez sankcí, výpovědní lhůta v tomto případě ale činí osm dní.

Víte, kdy můžete vypovědět povinné ručení a jak je to s jeho lhůtami?

Výpovědní lhůta povinného ručení u krádeže a odhlášení vozidla

Na výpovědní lhůtu povinného ručení je potřeba myslet i v případě krádeže nebo odhlášení vozidla z registru. Pojistka totiž ani v tomto případě nezaniká automaticky. V případě prodeje auta pojištění zaniká dnem zaslání kopie smlouvy o prodeji, případně zasláním kopie velkého technického průkazu se záznamem o změně majitele vozidla. Kromě těchto dokumentů musíte pojišťovně zaslat také písemnou výpověď povinného ručení. V případě krádeže auta pojištění odpovědnosti z provozu vozidla zaniká jeho odcizením. Pokud tuto dobu nelze určit, považuje se vozidlo za odcizené, jakmile Policie ČR přijme oznámení o jeho krádeži.

Zvýšení ceny povinného ručení: výpovědní lhůta činí 30 dní

Pokud jste od své pojišťovny obdrželi dopis o zvýšení pojistného, nemusíte ho automaticky akceptovat a platit. V případě, že jste našli výhodnější nabídku, činí výpovědní lhůta pro povinné ručení 30 dní. Během této doby můžete pojistku písemně ukončit a přejít ke konkurenční pojišťovně.

  Nejlepší povinné ručení online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články