PRÁCE 🧰

Poradíme, jak na odhlášení vozidla z povinného ručení a přidáme i vzor výpovědi

3. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Zrušení povinného ručení

Povinné ručení obvykle s pojišťovnou uzavíráme na dobu jednoho roku. Pokud vám pojistka z nějakého důvodu nevyhovuje, pravděpodobně vás bude zajímat, jak na odhlášení povinného ručení bez sankcí. Máme pro vás jednoduchý návod!

Poradíme, jak odhlásit povinné ručení a přidáme i vzor výpovědi

Odhlášení povinného ručení bez sankcí je možné pouze v několika případech

Jak už jsme zmínili v jednom z předchozích článků, povinné ručení můžete bez sankcí vypovědět pouze z důvodu:

  1. Prodeje vozu: Pokud vozidlo prodáte, nahlaste tuto skutečnost pojišťovně. K výpovědi smlouvy nezapomeňte doložit kupní smlouvu a kopii velkého technického průkazu s vyznačenou změnou vlastníka. Více o tom, kdo bude platit povinné ručení při přepisu vozu, se dočtete v jednom z našich dřívějších článků.
  2. Odcizení vozu: Pokud vám vozidlo odcizí, platnost povinného ručení skončí v den, kdy k odcizení došlo. Pojištěný musí samozřejmě doložit zprávu od Policie.
  3. Vyřazení vozu z evidence: Ve chvíli, kdy vozidlo nehodláte provozovat a značky uložíte do depozitu, nahlaste změnu pojišťovně (pomocí záznamu o vyřazení vozidla z registru). Povinné ručení po dobu vyřazení vozidla z evidence platit nemusíte.
  4. Vzniku pojistné události: Pokud nejste spokojení s tím, jak pojišťovna vyřešila vzniklou pojistnou událost, můžete během tří měsíců následujících ode dne nahlášení pojistné události povinné ručení vypovědět. Po doručení písemné výpovědi běží lhůta dlouhá 1 měsíc, po jejímž uplynutí pojistka oficiálně zaniká.
  5. Zvýšení pojistného ze strany pojišťovny: Zdražila vaše pojišťovna? Pokud s vyšším pojistným nesouhlasíte, během následujících 30 dní ode dne doručení informace o změně pojistného, můžete pojistnou smlouvu vypovědět.
  6. Dohody s pojišťovnou: Tento způsob ukončení stávajícího pojištění není příliš obvyklý, a pojišťovny na něj přistupují jen velmi nerady. Obě strany se každopádně mohou na výpovědi dohodnout prakticky kdykoliv během trvání stávající smlouvy. Podmínky ukončení smlouvy musí být popsány v písemné dohodě.
  7. Objevení výhodnější nabídky: Pokud uzavřete povinné ručení a během dvou měsíců objevíte výhodnější nabídku u konkurence, případně si svoje rozhodnutí jednoduše rozmyslíte, můžete pojistnou smlouvu ukončit. Výpovědní lhůta trvá v tomto případě 8 dní ode dne doručení výpovědi.
  8. Výročí pojistné smlouvy: Povinné ručení můžete ukončit k datu výročí, tedy k datu, kdy jste pojistku uzavřeli s pojišťovnou. Aby byla výpověď uznána za platnou, musí být pojišťovně doručena nejpozději 6 týdnů před tímto datem.

Mohlo by vás zajímat: Kdy lze nárokovat zrušení povinného ručení bez sankce a co dělat, aby vám vrátili peníze?

Praktický návod, jak odhlásit povinné ručení

Odhlášení vozidla z povinného ručení můžete učinit dvěma způsoby. A to buď osobně přímo na pobočce vybrané pojišťovny, nebo písemně.

Písemnou žádost o ukončení (zdarma ji stáhnete zde) zašlete doporučeně na adresu vaší pojišťovny. Pamatujte, že o výše uvedených lhůtách vždy rozhoduje den, kdy pojišťovna výpověď obdržela, nikoliv datum jejího odeslání.

Náš tip: V dnešní době už řada pojišťoven umožňuje elektronické podání výpovědi povinného ručení.

K žádosti o odhlášení povinného ručení (výpovědi) přiložte kopie všech požadovaných dokumentů (např. kupní smlouva nebo kopie velkého technického průkazu s vyznačenou změnou nového vlastníka vozidla). Nezapomeňte také uvést, jakým způsobem vám má pojišťovna vrátit případný přeplatek za nespotřebované pojistné (např. složenkou nebo bankovním převodem).

Měli byste vědět: Pokud plánujete s vozidlem dále jezdit, sjednejte si včas novou smlouvu. Vozidlo bez povinného ručení totiž nemá na silnici co dělat!

  Sjednat nové povinné ručení

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články