PRÁCE 🧰

Nevíte, u koho vybrat povinné ručení? Využít můžete srovnávače nebo kalkulačky povinného ručení

16. 2. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Výběr povinného ručení

Vybrat si pojištění auta, které vám bude vyhovovat cenou i nastavenými parametry, není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. U koho povinné ručení sjednat a jak na to? Máme pro vás několik praktických rad a tipů!

Jaké povinné ručení vybrat? Hlavně netlačte na cenu!

Udělejte si jasno v tom, co chcete

Jaké povinné ručení vybrat? Vždy záleží na tom, co od své pojistky očekáváte. Pokud chcete ochránit nejen svoji peněženku, ale také vlastní vůz a jeho posádku, vyplatí se sáhnout po dražších produktech, které v sobě kombinují výhody povinného ručení a havarijního pojištění. Mnohé balíčky nabízí za výhodnou cenu i úrazové pojištění nebo pojištění zavazadel, což se vám bude hodit třeba na cestách.

Jestliže ale za povinné ručení nechcete platit více, než musíte, bude vás pravděpodobně zajímat nabídka povinného ručení u dolní cenové hranice. Ani tady ale nesahejte po tom nejlevnějším produktu. V případě dopravní nehody totiž můžou být jeho nižší pojistné limity nedostatečné a vy budete muset škodu nad ujednaný limit uhradit z vlastní kapsy.

Jaké povinné ručení vybrat?

Nabídka povinného ručení je obsáhlá. A zorientovat se v ní není tak jednoduché, jak si mnozí myslí. Povinné ručení u nás totiž nabízí prakticky všechny pojišťovny. Jednotlivé produkty se ale mezi sebou liší nejen cenou, ale také pojistnou ochranou a zmíněnými limity. Proto je dobré mezi sebou nabídky porovnat, což můžete učinit dvěma způsoby.

Buďto si dáte tu práci, jednotlivé pobočky osobně obejdete a vyžádáte si podklady a dokumenty k nabízeným pojistkám, nebo využijete praktických online kalkulaček a srovnávačů. Ty za vás dostupné produkty nejen najdou, ale také porovnají, případně seřadí dle ceny nebo dalších parametrů. Vy si pak z aktuální nabídky povinné ručení vyberete a snadno ho sjednáte online.

Náš tip: Spousta srovnávačů a kalkulaček pracuje také s neveřejnými nabídkami partnerských pojišťoven, které často nabízejí zajímavý poměr ceny a pojistné ochrany. Běžný klient pojišťovny na ně navíc prakticky nemá šanci dosáhnout.

Jak vybrat povinné ručení? Zaměřte se na limity!

Při výběru konkrétní nabídky povinného ručení se nerozhodujte pouze na základě ceny. Mnohem důležitějším faktorem je rozsah pojistné ochrany a zejména výše pojistných limitů. Málokterý řidič ví, že nejnižší možný limit povinného ručení je dán zákonem a představuje 35 milionů korun při škodě na zdraví a 35 milionů korun při škodě na majetku.

To se může zdát na první pohled dost. V případě škod na zdraví, či životech nebo u řetězových nehod ale může být tento limit nízký! Jak tedy vybrat povinné ručení, aby pokrylo i vyšší škody? Ideální je zvolit takovou pojistku, jejíž pojistné limity budou činit alespoň 100 milionů korun při škodě na zdraví a 100 milionů korun při škodě na majetku.

U koho povinné ručení sjednat?

Vybranou pojistku si můžete zařídit buď přímo na kamenné pobočce vybrané pojišťovny, online na jejích stránkách, nebo prostřednictvím zmíněných kalkulaček a srovnávačů. Vše většinou vyřídíte na chytrém mobilu, tabletu nebo z počítače. Platbu provedete kartou nebo bankovním převodem. Po zaplacení vám pojišťovna odešle zelenou kartu v elektronické podobě, případně si ji můžete zobrazit přímo v aplikaci konkrétní pojišťovny.

Praktický tip závěrem: Pojistné zaplaťte jednorázově na celý rok. Oproti měsíční, čtvrtletní nebo půlroční platbě bude levnější.

  Nejvýhodnější povinné ručení online

Zdroj info: Nezávislé online srovnávače a kalkulačky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články