PRÁCE 🧰

Jak vysoký limit povinného ručení zvolit? Zákonné hranice se raději nedržte

3. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Limity pojistného plnění jsou jedním z nejdůležitějších parametrů, které ovlivňují cenu pojistného. Řada řidičů bohužel dělá zásadní chybu a ve snaze ušetřit vybírá pojištění s nízkými limity. To se v případě nehody může ukázat jako zásadní přešlap.

Limity pojistného plnění u povinného ručení je potřeba správně vybrat

Co je to vlastně limit povinného ručení?

Limity pojistného plnění se netýkají jenom zákonného pojištění (=povinného ručení), ale také pojištění havarijního, cestovního, úrazového nebo životního. Ve své podstatě nejde o nic jiného, než částku odsouhlasenou v pojistné smlouvě pojištěným (řidičem) i pojistitelem (pojišťovnou), která představuje nejvyšší možnou hranici pojistného plnění.

Měli byste vědět: Pokud dojde k pojistné události a škoda zvolený limit přesáhne, zbytek je pojištěný povinen doplatit ze svého!

Zákonný limit povinného ručení nemusí stačit

Málokterý řidič také ví, že nejnižší možný limit povinného ručení je dán zákonem a představuje 35 milionů korun při škodě na zdraví a 35 milionů korun při škodě na majetku. Na první pohled se mohou zdát výše uvedené částky dostatečné, v případě škod na zdraví, či životech nebo u řetězových nehod může být limit nízký! Z povinného ručení viníka se totiž poškozenému hradí řada škod na zdraví, majetku i životě.

Limity pojistného plnění u povinného ručení je potřeba správně vybrat

Co všechno se poškozenému řidiči hradí z vašeho povinného ručení?

  • Újmy vzniklé ublížením na zdraví nebo usmrcením, včetně nákladů na léčení zraněných,
  • věcné škody,
  • škody, které mají povahu ušlého zisku,
  • účelně vynaložené náklady na právní zastoupení poškozeného v případech stanovených výše uvedeným zákonem.

Do výše uvedených kategorií spadají například i náklady léčení, bolestné, cestovné do zdravotnických zařízení, náklady péče o nesoběstačného poškozeného, trvalé následky (ztížení společenského uplatnění), odškodnění duševních útrap, náklady pohřbu nebo výživa pro pozůstalé.

Měli byste vědět: Cestuje-li ve vozidle poškozeného více osob, bude potřeba výše uvedené škody nahradit každé z nich.

Limity pojistného plnění u povinného ručení je potřeba správně vybrat

Cena pojištění auta se od limitů odvíjí

Na tomto místě bude mnoho řidičů argumentovat tím, že cena povinného ručení na auto se od výše pojistných limitů odvíjí. To je nepochybně pravda. Vybírat ale pojistku pouze na základě ceny se hrubě nevyplácí. Řidič totiž vždy musí počítat s tím, že pokud jinému účastníkovi silničního provozu způsobí nehodu, bude muset škodu nad rámec pojistného limitu uhradit z vlastní kapsy, což se může stát pro naprostou většinu řidičů likvidační!

Povinné ručení vozidla nepodřizujte ceně

Při výběru vhodného povinného ručení se tedy spíše než na cenu dívejte na rozsah pojistné ochrany a zejména výši limitů pojistného plnění. Pojišťovny dnes již nabízí varianty s vyššími limity pojistného plnění až do částky 250 milionů korun při škodě na zdraví a 250 milionů korun při škodě na majetku. Optimální je vybírat povinné ručení vozidla s limity 100/100. Pozornost věnujte nejen limitům povinného ručení, ale také výlukám, na základě kterých může pojišťovna povinné ručení krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články