PRÁCE 🧰

Jak na pojištění auta online? Praktický návod krok po kroku

21. 12. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Povinné ručení a havarijní pojištění

Pojištění auta online dnes nabízí prakticky všechny tuzemské pojišťovny. Jak ale to nejlepší pojištění vybrat a nespálit se? Máme pro vás praktický návod, ve kterém vás celým procesem provedeme pěkně krok po kroku.

Jak sjednat pojištění auta online? Máme pro vás praktické rady

Vsaďte na online kalkulačky a srovnávače

Povinné ručení a havarijní pojištění si samozřejmě můžete sjednat online u konkrétní pojišťovny, která vás svou aktuální nabídkou zaujala. Protože je však občas složité se v jednotlivých produktech přehledně zorientovat, jeví se jako ideální využít nezávislých online kalkulaček a srovnávačů.

Ty často pracují nejen s aktuálními nabídkami tuzemských pojišťoven, ale také s těmi neveřejnými, na které dosáhnete jen stěží. Navíc dokáží pojištění auta online nejen porovnat, ale i uzavřít, na čemž mohou řidiči ušetřit. Některé pojišťovny totiž za online sjednání povinného ručení nebo havarijního pojištění nabízejí výhodnější cenu nebo alespoň zajímavou slevu.

Online pojištění auta s pomocí srovnávače

Prvním krokem je samozřejmě výběr konkrétního produktu. U autopojištění řidiči nejčastěji řeší povinné ručení a havarijní pojištění, které nabízí naprostá většina tuzemských pojišťoven.

Online pojištění je nesmírně jednoduché a intuitivní. A v zásadě vám jeho výběr a sjednání nezabere víc než pár minut. Jakmile si konkrétní produkty vyberete, je ve většině případů potřeba zadat vstupní údaje, na základě kterých vám vybraná kalkulačka připraví orientační srovnání.

Jak sjednat pojištění auta online? Máme pro vás praktické rady

Mezi základní vstupní informace patří

  • SPZ vozidla, na základě které se vyplní další údaje (typicky model a typ vozu, objem a výkon motoru)
  • Údaje o pojistníkovi (fyzická osoba, podnikatel, právnická osoba)
  • Jeho jméno, příjmení, věk a bydliště
  • Kontaktní údaje (telefon a e-mail)
  • Bonusy za bezeškodnou jízdu (vypočítávají se na základě délky předchozího pojištění a počtu způsobených nehod)

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Mohlo by vás zajímat: U některých kalkulaček není potřeba zadávat osobní údaje. Výpočet ale bude v tomto případě poměrně nepřesný.

Jak sjednat pojištění auta online? Máme pro vás praktické rady

Pojištění auta online vybírejte obezřetně

V dalším kroku se před vámi už zpravidla otevře aktuální nabídka vybraných produktů. Seřadit ji můžete nejen podle ceny, ale třeba také podle výše pojistných limitů nebo dalších parametrů.

Při výběru vhodného produktu nesázejte výlučně na to nejlevnější povinné ručení online. Tyto pojistky totiž často nabízí jen menší pojistnou ochranu a hlavně nižší pojistné limity, které se mohou stát v případě nehody nedostatečné.

Samotný výběr tak přizpůsobte pojistné ochraně a především limitům. Doporučujeme vybírat produkty, které nabízejí minimálně 100 mil. Kč na škodu na životě a zdraví na každého zraněného nebo usmrceného a 100 mil. Kč na škodu na majetku pro všechny poškozené.

Pokud plánujete vůz zároveň havarijně pojistit, vyplatí se dívat po dražších pojistkách, které nabízejí obsáhlé asistenční služby, ale i spoustu zajímavých připojištění.

Povinné ručení: online sjednání vám zabere jen pár minut

Jakmile si konkrétní produkt vyberete, od jeho sjednání vás prakticky dělí jen několik kroků. Obvykle stačí vyplnit dodatečné informace (např. rodné číslo) a zvolit, zda budete platit pojistku ročně, pololetně nebo čtvrtletně, přičemž nejvýhodnější je samozřejmě roční platba pojistného.

V dalším kroku už můžete pojistku sjednat a zaplatit pomocí platební karty. Pokud máte k online sjednání povinného ručení jakýkoliv dotaz nebo si chcete jednotlivé údaje, či částky upřesnit, nechte na sebe ve formuláři kontakt, na základě kterého vás budou kontaktovat pojišťovací specialisté.

  Povinné ručení - online kalkulačka

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články