PRÁCE 🧰

Kdy má smysl sjednávat si povinné a havarijní pojištění?

23. 3. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Výběr povinného ručení Jak vybrat havarijní pojištění Výběr havarijního pojištění

Povinné ručení musí mít ze zákona každé vozidlo brázdící tuzemské silnice. Havarijní pojištění si platí řidič dobrovolně. Kdy má smysl si povinné ručení a havarijní pojištění platit současně a jak na něm můžete ušetřit?

Komu se vyplatí sjednat povinné ručení a havarijní pojištění?

Co kryje povinné a havarijní pojištění?

Povinné ručení, též zákonné pojištění odpovědnosti vozidel, musí mít ze zákona sjednáno každé vozidlo, které je provozováno na pozemní komunikaci. Tento produkt, který najdete v portfoliu téměř všech pojišťoven, chrání vaši peněženku nebo domácí rozpočet před škodami, které způsobíte provozem svého vozidla třetím osobám.

Havarijní pojištění auta není na rozdíl od povinného ručení vyžadováno zákonem. Produkt slouží k ochraně vozidla před škodami způsobenými živly nebo vzniklými v důsledku havárie, odcizení, vandalismu či neoprávněného užití vozidla. Kompletní výčet rizik je vždy dán pojistnou smlouvou, kterou uzavře pojistník s vybranou pojišťovnou.

Povinné ručení a havarijní pojištění můžete sjednat samostatně i dohromady

Pokud vyžadujete komplexní pojistku, která ochrání vaši peněženku, ale i auto, jeho posádku, či zavazadla, máte při výběru vhodného pojistného produktu dvě možnosti.

Buďto si sjednáte povinné ručení a k němu celou řadu připojištění (např. pojištění čelního skla, nadstandardní asistenční služby, připojištění pro potřeby náhradního vozidla, střet se zvěří, řádění živlů apod.) a svým způsobem získáte povinné ručení a havarijní pojištění v jednom, nebo si sjednáte povinné ručení a havarijní pojištění zvlášť a odděleně.

Vaše rozhodnutí bude s největší pravděpodobností ovlivňovat nejen rozsah pojistné ochrany a nastavené limity, ale také cena pojistného. V tomto případě je potřeba dobře počítat, zda se vám vyplatí sjednávat povinné ručení a k němu řadu připojištění nebo každý pojistný produkt zvlášť.

Jak zjistit cenu povinného a havarijního pojištění? Pro orientaci v aktuálních nabídkách a cenách pojistného můžete využít nezávislé online kalkulačky a srovnávače, které za vás dostupné produkty najdou a seřadí klidně podle ceny. Díky tomuto můžete snadno propočítat, zda se vám vyplatí uzavřít povinné ručení, jehož pojistnou ochranu rozšíříte pomocí balíčků připojištění nebo zvolíte dvě samostatné pojistky zvlášť. V obou případech ale uděláte pro zabezpečení vozu nebo jeho posádky maximum.

  Online kalkulačka povinného ručení

Proč se nejlevnější povinné ručení a havarijní pojištění nemusí vyplatit?

Vybírat havarijní pojištění a povinné ručení pouze na základě ceny, je poměrně krátkozraké. Nejlevnější pojistky totiž většinou nabízí jen velmi omezenou pojistnou ochranu a nízké limity pojistného plnění. Tady je potřeba dodat, že vše nad ujednaný limit bude potřeba uhradit z vlastní kapsy, takže se vám výběr nejlevnější pojistky může pěkně prodražit.

Když si sjednáte povinné ručení s havarijním pojištěním u jedné pojišťovny, můžete ušetřit

Některé pojišťovny nabízí výhodnější cenu nebo zajímavou slevu v případě, že si u nich sjednáte jak povinné ručení, tak havarijní pojištění. Jinde se ale naopak vyplatí kombinace pojistek u dvou různých pojistitelů. Proto je dobré mezi sebou jednotlivé produkty porovnat a jednoduše tak zjistit, jaká z variant je pro vás výhodnější. Menší slevu můžete u některých pojišťoven získat i v případě, že uhradíte pojistné jednorázově a na celý rok.

Vyplatí se sjednat havarijní a povinné ručení pro všechna vozidla?

O povinném ručení nemá smysl dlouze diskutovat. Bez něj totiž na silnice nesmíte. K problematice havarijního pojištění jsme se již vyjádřili v jednom z předchozích článků. Obecně lze ale říci, že sjednávat si havarijní pojištění u vozů starších 10 až 15 let je poměrně nevýhodné. U nových vozů ale nemá smysl sjednání havarijního pojištění zbytečně odkládat.

  Srovnání havarijního pojištění online

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články