PRÁCE 🧰

Cashback v autopojištění a 5 způsobů, jak získat část zaplacených peněz zpět

1. 3. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Povinné ručení a havarijní pojištění

Nebudeme se přít o to, že povinné ručení, stejně jako havarijní pojištění, rok od roku zdražuje. Když ale víte, jak na to, od pojišťovny můžete získat část zaplacených prostředků zpět. Víme o pěti způsobech a přidáme i jeden bonusový tip.

Jak získat od pojišťovny zpátky část zaplacených peněz?

Požádejte o nespotřebované pojistné

Nespotřebovaným pojistným rozumíme část zaplaceného pojistného připadající na dobu od zániku autopojištění do konce pojistného období, ve kterém pojištění zaniklo. V praxi si o „vratku“ můžete požádat například ve chvíli, kdy v dobré víře uzavřete vybranou pojistku a záhy zjistíte, že ji konkurence nabízí mnohem výhodněji.

Pokud byla pojistná smlouva ukončena před jejím počátkem, vrací se celá částka. Při ukončení do dvou měsíců od jejího sjednání, je zapotřebí počítat s osmi dny, které má pojišťovna na zpracování vaší výpovědi. Po těchto osmi dnech pojištění zaniká. V případě, že výše zmíněných osm dní zasahuje do počátku pojistné doby, pojistitel si pojistné za tyto dny nechá a vám vrátí nespotřebovanou část pojistného.

Nárokujte si podíl na zisku

Tuto možnost aktuálně nabízí pouze jediná pojišťovna na našem trhu. Vratka peněz funguje na principu, který říká, že pokud pojišťovna v daném roce odškodní málo nehod, o zisk se rozdělí se svými klienty. Pokud tedy po roce pojišťovna vyhodnotí, že vyplatila méně peněz, než kolik plánovala, podělí se s vámi o zisk určitým a předem dohodnutím procentem.

Nechte se hlídat mobilní aplikaci

V současné době tuhle možnost nabízí pouze jedna pojišťovna na trhu. Ta odměňuje slušné řidiče, kteří se nechají hlídat aplikací nainstalovanou do chytrého mobilního telefonu. Zmíněná „appka“ má za úkol sledovat jízdní styl i zlozvyky řidiče. Dále hlídá jízdní a diagnostická data, ale i řidičské návyky (např. například překračování rychlosti, příliš prudké zatáčení či brzdění nebo používání telefonu za jízdy apod.).

Jakmile je jízda ukončena, okamžitě řidiči v aplikaci vyskočí notifikace s hodnocením poslední jízdy. Na základě toho mu pak může pojišťovna poslat cashback v různé výši. Zmíněný cashback se počítá z celkového pojistného, tedy jak z povinného ručení, tak havarijního pojištění a případných dalších doplňkových pojištění.

Klíčovým parametrem pro jeho výplatu je skóre, které shrnuje řidičské kvality skládající se z jednotlivých sledovaných parametrů. Maximální výše cashbacku není pro všechny stejná, ale souvisí s rizikovostí řidiče a kategorií vozidla. Nejvíce se celosvětově rozšířený princip „Pay How You Drivevyplatí zejména mladým řidičům, kterým může pojišťovna vrátit až 40 % zaplaceného pojistného.

Získejte cashback za neprojeté kilometry

Stále více pojišťoven stanovuje pojistné na základě ujetých kilometrů. Pokud je roční nájezd nižší, než původně sjednaný (a zaplacený), vrátí řidiči pojišťovna část peněz zpátky. Bohužel mnohem častější je situace, kdy řidič počet kilometrů neodhadne, sjedná si menší nájezd a vše nad ujednaný počet pak musí po ročním zúčtování doplatit.

Uzavřete nové pojištění

Tento způsob cashbacku v současné době nabízí pouze jeden zprostředkovatel autopojištění, který svým klientům vyplácí odměnu ve výši 10 % ze zaplaceného pojistného. To ovšem až po prvním měsíci trvání pojistné smlouvy, kterou pro klienta zprostředkoval. Vratka se v tomto případě týká pouze nově uzavřených smluv v oblasti pojištění vozidel a majetku.

  Online kalkulačka povinného ručení

Uzavřete pojistku online a zaplaťte pojistné na celý rok

Bonusovým tipem, který ale nefunguje na principu cashbacku, je možnost získat levnější pojistku ve chvíli, kdy ji sjednáte online a pojistné zaplatíte jednorázově na celý rok. U některých pojišťoven jsou totiž úhrady pojistného měsíčně, čtvrtletně anebo jednou za půl roku méně výhodné, než v případě jednorázové platby. A pokud si u jedné pojišťovny sjednáte nejen povinné ručení, ale také havarijní pojištění, můžete získat výhodnější cenu nebo alespoň menší slevu.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, nezávislé kalkulačky a srovnávače.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články