PRÁCE 🧰

Co dělat, když viník nehody ujel? Pomůže dobrá pojistka i svědci

24. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Povinné ručení a havarijní pojištění

Dopravní nehody, od nichž viník zbaběle ujel, nejsou na našich silnicích ničím výjimečným. Často ale představují pro poškozeného spoustu komplikací a starostí. Jaký je správný postup v případě, kdy viník od nehody ujede a kdo vám zaplatí vzniklou škodu?

Jak se zachovat v případě, kdy viník od nehody ujede a není znám?

Ujetí od nehody praktikuje v Česku každý šestý řidič

Je to skoro až k nevíře, ale podle aktuálních statistik a dostupných údajů od nehody ujede v Česku každý šestý řidič! Většinou každá dopravní nehoda představuje poměrně traumatizující záležitost. Když navíc zůstanete bez viníka, se kterým byste odpovídající náhradu řešili, jde o výrazně stresující zkušenost. Co tedy dělat a jak se správně zachovat, pokud viník nehody ujede?

Volejte policii!

Co nejdříve zavolejte policii a informujte ji o tom, v jaké situaci se právě nacházíte. Aby policie mohla dopadnout viníka (například pomocí záznamů z veřejného kamerového systému) výrazně jí ulehčíte práci, pokud si zapamatujete SPZ viníka, případně policii poskytnete záznam z palubní kamery. Sepište policejní protokol a ten si uschovejte k případnému pozdějšímu předložení pojišťovně viníka (pokud se podaří dotyčného dopadnout).

Zapamatovaná SPZ k náhradě škody nestačí

Samotná SPZ vám ale bude k ničemu, pokud byste škodu chtěli vymáhat po pojišťovně viníka, kterému se nepodaří vinu prokázat. Ke konkrétní pojišťovně se dostanete pomocí veřejné databáze na webu České kanceláře pojistitelů, kde stačí zadat SPZ vozidla. Pojišťovna dotyčného s vámi ale příliš nevyřeší, protože v tomto případě půjde o tzv. tvrzení proti tvrzení. V těchto a obdobných případech je teda potřeba počkat si na to, jak případ uzavře policie, což může trvat klidně i několik měsíců.

Ujetí od dopravní nehody je trestné!

Jednou ze základních povinností účastníka dopravní nehody je zastavení vozidla a poskytnutí pomoci osobám, které ji potřebují. Současně jsou účastníci dopravní nehody povinni spolupracovat také při zjišťování příčin dopravní nehody. To proto, aby bylo možné určit jejího viníka, z jehož povinného ručení bude uhrazena škoda poškozeným. Pokud toto viník nesplní, může se dopustit nejen přestupku, ale i trestného činu (závisí na závažnosti dopravní nehody).

  Online kalkulačka povinného ručení

Pokud je viník neznámý, z jeho pojistky nedostanete ani korunu

V případě, že se policii nepodaří dopadnout viníka, který od dopravní nehody ujel a vám způsobil škodu, případ s největší pravděpodobností odloží. Co dělat v této situaci? Na odškodnění z viníkova povinného ručení v tuto chvíli nemáte nárok. Případné škody na vlastním vozidle vám ale pojišťovna uhradí z havarijního pojištění. To samozřejmě za předpokladu, že si ho pro tyto případy platíte a máte sjednaná odpovídající rizika.

Praktický tip závěrem: Pokud během dopravní nehody dojde k ublížení na zdraví (nebo dokonce usmrcení) a policii se nepodaří vypátrat viníka, hradí tuto újmu Česká kancelář pojistitelů!

  Porovnat nabídky havarijního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, ČKP.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články