PRÁCE 🧰

Neposkytnutí první pomoci a co vám hrozí

30. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jste-li účastníkem dopravní nehody, máte ze zákona povinnost poskytnout potřebnou pomoc. V případě ujetí z místa nehody a neposkytnutí první pomoci, vám může hrozit i několik let vězení. I v případě, že jste k dopravní nehodě přijeli později nebo pouze jdete kolem, měli byste se minimálně ujistit, že potřebná pomoc již byla poskytnuta.

Neposkytnutí první pomoci a co vám hrozí

Neposkytnutí první pomoci je trestný čin

Otázce ujetí od dopravní nehody a neposkytnutí potřebné první pomoci se věnují dva zákony.

Prvním z nich je zákon o provozu na pozemních komunikacích (č. 361/2000 Sb.).

Lékárničky pro automobily a motocykly v nabídkách e-shopů

Ten ukládá povinnost řešit následky dopravní nehody všem, kteří jsou jejími přímými účastníky. Ať už ji zavinili nebo nikoliv.

V § 47 je doslova uvedeno:

(3) Účastníci dopravní nehody jsou povinni:
b) oznámit, v případech stanovených tímto zákonem, nehodu policii; došlo-li k zranění, poskytnout podle svých schopností první pomoc a k zraněné osobě přivolat poskytovatele zdravotnické záchranné služby.

Trestní sazba za neposkytnutí první pomoci

Určitěji se k povinnostem účastníků dopravní nehody i kolemjdoucích vyjadřuje trestní zákoník (č. 40/2009 Sb.), který sice výslovně neříká, kdo má povinnost pomoc poskytnout, ale jasně stanovuje, jaké tresty vás čekají, když ji neposkytnete.

V § 150 o neposkytnutí pomoci se dočtete:

(1) Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví nebo jiného vážného onemocnění, neposkytne potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví nebo vážného onemocnění, neposkytne potřebnou pomoc, ač je podle povahy svého zaměstnání povinen takovou pomoc poskytnout, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.

Účastníkům provozu, kteří ujedou od dopravní nehody, hrozí podle § 151 ještě vyšší trestní sazba:

Neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku řidič dopravního prostředku, který po dopravní nehodě, na níž měl účast, neposkytne osobě, která při nehodě utrpěla újmu na zdraví, potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na pět let nebo zákazem činnosti.

Zákon má samozřejmě vlastní donucovací prostředky, ale jistě ani vaše sociální cítění vám nedovolí ujet od dopravní nehody bez ujištění se, že na místě není nikdo, kdo by vaši pomoc nebo přivolání záchranné služby potřeboval.

Zdroj médií: freepik.

Podobné články