PRÁCE 🧰

K čemu je dobré havarijní pojištění vozidla? Máme pro vás odpovědi na nejčastější otázky

16. 3. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Základní info k havarijnímu pojištění

Správně nastavené havarijní pojištění dokáže ochránit před nečekanými finančními výdaji, které může jízda autem kdykoliv přinést. A to bez ohledu na to, jak dobří jste řidiči. Proč má smysl o něm uvažovat a opravdu se vyplatí?

Jak funguje havarijní pojištění vozidel a před čím vás ochrání?

Havarijní pojištění vozidla ve zkratce

Provoz automobilu může zatížit domácí rozpočet nečekaným způsobem. Mezi nejčastější škody, které řidičům mohou provětrat peněženky i bankovní konto, patří havárie, odcizení auta, vandalismus nebo řádění přírodních živlů. A právě před těmito riziky chrání havarijní pojištění vozidla.

Před jakými riziky vás ochrání havarijní pojištění vozidel?

Pojišťovny nejčastěji řeší nehody, které si řidiči zavinili sami, a při kterých vznikla škoda na jejich vozidle. Dalším častým případem jsou i situace, kdy škodu způsobí neznámá osoba (vandalismus). Rizika představují také živelné škody, kam patří například krupobití, povodně nebo vichřice.

Náš tip: Ke klasickému havarijnímu pojištění si můžete sjednat celou řadu připojištění, o kterých jsme se zmínili v jednom z dřívějších článků.

Pro jaké kategorie vozidel je možné sjednat havarijní pojištění?

Havarijní pojištění vozidla lze sjednat prakticky na jakoukoliv kategorii vozidel. Vždy samozřejmě záleží na konkrétní pojišťovně, která produkt ve svém portfoliu nabízí. Řidiči si nejčastěji sjednávají:

  • Havarijní pojištění osobního automobilu
  • Havarijní pojištění obytného auta
  • Havarijní pojištění karavanu
  • Havarijní pojištění nákladních vozidel do 3,5 tun
  • Havarijní pojištění obytného přívěsu
  • Havarijní pojištění motocyklů
Mohlo by vás zajímat: Výše uvedený výčet představuje pouze nejčastěji sjednávané havarijní pojištění. Není ale problém najít třeba i pojišťovnu, která vám nabídne „havarijko” na traktor, autobus, tahač, sanitní vůz a podobně.

Od čeho se odvíjí cena havarijního pojištění vozidla?

Cena pojistného se, podobně jako u povinného ručení, odvíjí od několika základních faktorů, mezi které patří nejen cena vozidla, ale také jeho stáří, značka či typ. Logicky dražší bude například havarijní pojištění obytného auta. A cena za havarijní pojištění nákladních vozidel se také nebude moci rovnat té, kterou provozovatel zaplatí pojišťovně při sjednávání „havarijka“ na osobní automobil.

Na tomto místě je ovšem důležité zmínit, že kromě výše uvedeného cenu zásadním způsobem ovlivňuje i rozsah pojistné ochrany a správně nastavená pojistná částka. Auto by tudíž nemělo být podpojištěné ani přepojištěné, o čemž jsme se zmínili už v dřívějším článku. Cenu ovlivňuje i zabezpečení vozu (čím lepší, tím levnější pojistka), bonusy řidiče a spoluúčast (čím vyšší spoluúčast, tím levnější havarijní pojištění a naopak).

Jak nejlepší havarijní pojištění vybrat?

Protože tento produkt nabízí prakticky všechny tuzemské pojišťovny, je občas složité se v jednotlivých nabídkách bezpečně zorientovat. Využít proto můžete nezávislé online kalkulačky a srovnávače, které vám pomůžou s výběrem, případně havarijní pojištění vozidel seřadí dle ceny.

Tady ale pamatujte, že cena by měla být jedním, nikoliv jediným faktorem, na základě kterého byste měli havarijní pojištění vybírat. Mnohem důležitější je pojistná ochrana vozidla, rozsah asistenčních služeb a již zmíněná pojistná částka. Pozornost věnujte i výlukám, na základě kterých může pojišťovna povinné ručení krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Jaké jsou nejčastější výluky u havarijního pojištění?

Podobně jako u povinného ručení, také u havarijního pojištění existují výluky, které jsou uvedené v pojistných podmínkách vybraného produktu. Mezi ty nejčastější patří úmyslné poškození vozidla, škody, které vznikly přirozeným opotřebením, škody, které způsobí věci přepravované na střeše vozidla (např. lyže, kolo apod.) nebo škody na cizím vozidle (ty kryje povinné ručení).

Vyplatí se sjednávat havarijní pojištění pro starší vozidla?

U starších vozidel je sjednávání havarijního pojištění velmi diskutabilní. Levnější pojistky pro tyto vozidla jsou v naprosté většině případů zatíženy vysokou spoluúčastí, a zároveň nemusí krýt všechna rizika, která na cestách číhají. Dražší pojistky jsou zpravidla již nevýhodné a je velmi důležité u nich ověřit všechna rizika, která se řidiči vyplatí pokrýt. Odborníci a pojišťovací specialisté se proto shodují, že uzavírat havarijní pojištění má smysl pro vozidla, která jsou stará maximálně deset až patnáct let.

Jak a kdy můžete havarijní pojištění vypovědět bez sankce?

Stejně jako povinné ručení, můžete i to havarijní vypovědět bez sankce pouze za předem jasných podmínek. Důvody výpovědi jsme pro vás sepsali do předchozího článku. Výpověď je potřeba podat písemně a ideálně doporučeně na adresu konkrétní pojišťovny. Pozornost věnujte i lhůtám, po jejichž uplynutí havarijní pojištění oficiálně zaniká.

Praktický tip závěrem: Pokud havarijní pojištění vypovíte, v případě nespotřebovaného pojistného máte nárok na jeho vrácení. Do výpovědi proto nezapomeňte napsat číslo bankovního účtu.

  Porovnat nabídky havarijního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články