PRÁCE 🧰

Jak funguje a jak se počítá havarijní pojištění

2. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Základní info k havarijnímu pojištění

Chcete-li si užívat bezstarostnou jízdu po silnicích, měli byste si sjednat dobré havarijní pojištění. To vám může pomoci hlavně v případě nehody, střetu se zvěří nebo při setkání s vandalem.

Jak funguje a jak se počítá havarijní pojištění

Jak funguje havarijní pojištění

Na úvod je třeba zmínit, že havarijní pojištění nemusí mít, na rozdíl od povinného ručení, každé vozidlo. Je tak jen na majiteli vozu, zda se rozhodne si havarijko sjednat. Pokud jste se rozhodli pro jeho pořízení, můžete si kromě různých společností nabízejících tento produkt, zvolit i různé úrovně pojištění

Havarijní pojištění funguje na principu krytí škod dle vybraného typu pojištění. Zpravidla je možné pojistit se na následující rizika: 

  • Dopravní nehoda – tato kategorie kryje škody v případě havárie, kterou jste způsobili. Jinými slovy, prostředky vám budou vyplaceny i v případě, že jste viníkem nehody. Do této kategorie spadá i srážka se zvěří. Ale pozor, může se stát i to, že nedostanete nic. A to v případě, že jste řídili pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek.
  • Náhradní díly – z havarijního pojištění vám budou uhrazeny náhradní díly potřebné pro opravu vozidla.
  • Neoprávněné využití
  • Vandalismus – kryje škody úmyslně způsobené cizí osobou.
  • Krádež – pokrývá škodu, která vám vznikne v případě odcizení vozidla.
  • Živelné katastrofy – do této kategorie spadají škody způsobené přírodními živly. Mezi nejčastější patří krupobití nebo vichřice.

Jednotlivé kategorie si můžete do svého havarijního pojištění zakombinovat podle vlastního uvážení a nabídky konkrétní pojišťovny. A samozřejmě můžete využít i balíček allrisk, který pokrývá všechny zmíněné škody.

Jak se počítá havarijní pojištění

Cena havarijního pojištění se liší v závislosti na druhu vozidla a také zkušenostech majitele. Budete-li chtít pojistit zbrusu nové luxusní auto, vyjde vás to logicky dráž než pojištění několik let staré ojetiny. Mladí nebo nezkušení řidiči si také oproti vyježděným suverénům s čistým rejstříkem připlatí.

Dalším faktorem, který ovlivňuje výslednou cenu, je výše spoluúčasti. Pokud dojde k pojistné události, budete vždy platit část nákladů vy. Čím bude vaše spoluúčast vyšší, tím bude samozřejmě nižší částka, kterou měsíčně za pojištění dáte.

Nejvýhodnější havarijní pojištění je pak zcela subjektivní pojem. Důležité je, aby vyhovovalo právě vašim potřebám.

  Havarijní pojištění - online kalkulačka

Zdroj médií: freepik.

Podobné články