PRÁCE 🧰

Tohle jsou situace, kdy vám nemusí pojišťovna zaplatit ani korunu

16. 11. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Povinné ručení a havarijní pojištění

Bez povinného ručení na silnice nesmíte. To je známý fakt, o kterém není třeba debatovat. Stále více řidičů si dnes už ale sjednává i havarijní pojištění. Přesto však mohou řešit situace, kdy jim pojišťovna nevyplatí ani korunu.

Dávejte bacha na tyhle situace! Pojišťovna v nich totiž nemusí plnit

Nepleťte si pojmy s dojmy

Abychom se mohli věnovat jednotlivým situacím, je potřeba připomenout, co kryje pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, tedy povinné ručení, a co naopak pojištění havarijní.

  • Povinné ručení se vztahuje na škody (na majetku, zdraví i životech) způsobené provozem vlastního vozidla jinému účastníkovi dopravní nehody. Ze zákona je povinné, proto se mu někdy říká též zákonné pojištění.
  • Havarijní pojištění si potom řidiči platí dobrovolně. Tato ochrana se totiž vztahuje na škody (majetek) na vlastním vozidle a jeho posádce (zdraví a život), k nimž dojde během dopravní nehody, ale i v rámci vandalismu, krádeže, živelných pohrom nebo okusu zvířetem.

Situace v praxi je ovšem o mnoho komplikovanější. Pojišťovny totiž pracují s tzv. výlukami, na základě kterých mohou pojistné plnění krátit anebo ho odmítnout úplně. Některé jsou dané zákonem, jiné vyplývají z konkrétních pojistných podmínek vybrané pojišťovny. Jaké situace patří mezi ty nejčastější?

Dávejte bacha na tyhle situace! Pojišťovna v nich totiž nemusí plnit

Nepřivolání policie

Policii není potřeba k nehodě volat vždy. Existují však situace, kdy se bez ní neobejdete, případně riskujete, že vám pojišťovna nevyplatí ani korunu nebo bude pojistné plnění krátit. Obecně je proto potřeba volat polici tehdy, když:

  • dojde k usmrcení nebo zranění osoby
  • dojde k hmotné škodě převyšující částku 100 000 Kč
  • dojde k hmotné škodě na majetku třetí osoby
  • dojde k poškození součásti nebo příslušenství pozemní komunikace (např. svodidla, dopravní značka, zábradlí mostu, stromořadí apod.…)
  • účastníci nehody nemohou sami zabezpečit obnovení silničního provozu
  • se účastníci dopravní nehody nedokážou dohodnout na míře zavinění

Slepě důvěřujete viníkovi

V praxi tahle situace vypadá následovně: K dopravní nehodě bez zranění a škody, která by přesáhla 100 000 Kč, nedošlo vaším přičiněním. Druhá strana vás ale nechce „zdržovat“ a tak přislíbí, že škodu nahlásí své pojišťovně. Vy v dobré víře místo nehody opustíte, ale peníze od pojišťovny dotyčného už nikdy neuvidíte.

Viník totiž škodu nenahlásil a jakékoliv pozdější dokazování jeho viny je prakticky nemožné. U každého střetu proto sepište formulář o nehodě a ověřte, zda má viník sjednané povinné ručení. Tuhle informaci zjistíte zadáním jeho SPZ do formuláře České kanceláře pojistitelů. Tady se obratem dozvíte, zda je vozidlo pojištěné, od kterého data a u jaké pojišťovny má pojistku uzavřenou.

Alkohol a další návykové látky

Pokud je během nehody porušen zákon, pojistné plnění od pojišťovny s největší pravděpodobností nečekejte. Řízení pod vlivem alkoholu, drog nebo jiných omamných látek je totiž tou nejčastější výlukou, kterou můžete v pojistných podmínkách pojišťoven dohledat. Některé pojišťovny sice mohou škodu uhradit, zpětně ji ale budou vymáhat po viníkovi nehody, který pod vlivem řídil.

Střety na parkovišti

Specifickou kategorií jsou i nehody, k nimž došlo na parkovišti. Tady vždy platí, že váš spolujezdec potvrzuje vaši nevinu a spolujezdec druhého řidiče vypovídá v jeho prospěch. Pojišťovna tak většinou určí míru zavinění půl na půl. Každý z řidičů tak dostane pouze poloviční pojistné plnění. Proto je dobré vybavit auto palubní kamerou, případně si hned po nehodě zajistit výpověď nestranného svědka, který nehodu viděl a její průběh je ochoten likvidátorovi pojišťovny potvrdit.

Dávejte bacha na tyhle situace! Pojišťovna v nich totiž nemusí plnit

Jízda s vrakem

Pokud na silnice vyrážíte s automobilem, který má neplatnou technickou, nejen, že riskujete poměrně vysokou pokutu, ale taky od pojišťovny v případě nehody nedostanete ani korunu. Pokud navíc nehodu způsobíte, pojišťovna sice druhé straně škodu uhradí, zpětně ji ale bude vymáhat po vás.

Nehody mimo pozemní komunikace

Pojistné plnění může pojišťovna odmítnout nebo krátit i v případě, kdy s vozidlem vyjedete mimo běžné komunikace. Typicky jde o třeba o polní cesty. V takovém případě je potřeba škodu na vlastním, či cizím vozidle nechat opravit na vlastní náklady.

Mohlo by vás zajímat: Pokud vjíždíte do areálu za závorou, do kterého jsou vpouštěna motorová vozidla vjíždějící z komunikace, pak je toto místo považováno za veřejnou komunikaci.

Uvedení nepravdivých údajů

Pokud chcete do případné škody zahrnout i dříve vzniklé poškození na vozidle, mějte se na pozoru. I kdyby vám pojišťovna nakrásně plnila, zpětně s největší pravděpodobností zjistí, že auto bylo již dřív bourané nebo poškozené a může po vás požadovat zaplacenou úhradu zpět. Navíc se vystavujete riziku trestního stíhání pro pokus o pojistný podvod.

Zdroj info: Česká kancelář pojistitelů, pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články