PRÁCE 🧰

Pozor na lovce nehod. Jak se jim (u)bránit a na co si dát pozor?

2. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Povinné ručení a havarijní pojištění

Jejich tempo je vražedné a jejich revírem jsou úseky s častými dopravními nehodami. Na místě nehody jsou dřív, než dozní řinkot střepů a okamžitě nabízejí, že se o všechno postarají zdarma. O kom je řeč? O lovcích nehod neboli crash hunterech. Proč byste si na ně měli dávat pozor?

Na lovce nehod dávejte pozor! Nekvalitní opravy jinak zaplatíte sami

V nouzi poznáš přítele?

To v případě lovců nehod v drtivé většině případů neplatí. Poznáte je podle toho, že jsou na místě mnohem dřív než policie, protože zpravidla využívají veřejně dostupná data z navigačních systémů, kam se informace o nehodách zadávají. Aktivní jsou i na sociálních sítích, sledují nejrůznější aplikace pro řidiče, a v minulosti dokonce odposlouchávali vysílačky IZS.

Jejich oblíbenou taktikou je také vyčkávání na místech častých dopravních nehod. To, že se k vám blíží, zpravidla poznáte podle blikajících oranžových majáčků. Nenechte se ale zmást! Pokud jste zatím ještě asistenční službu pojišťovny nevolali, s největší pravděpodobností si na vás počíhali právě zmínění lovci nehod.

Náš tip: Lovce nehod poznáte i podle toho, že na místo nehody dorazí zpravidla osobním autem. Kvalitní asistenční služba pojišťovna by měla mít vždy k dispozici i odtahový vůz.

Stačí podepsat plnou moc…

Jakmile na místo nehody dorazí, začnou vám ochotně nabízet zajištění bezplatného odtahu, opravy vašeho auta, zapůjčení náhradního vozu a vyřízení veškerých formalit se servisem i s pojišťovnou. To vše za „smlouvu s ďáblem“, čili plnou moc, která vám může nehezky provětrat peněženku. Stačí trocha rozrušení, které situace způsobí, jeden podpis a problém je na světě.

V čem je háček? Zejména v tom, že lovcům nehod opravdu nejde o vaše dobro, nýbrž o vlastní kapsu. V drtivé většině případů nabízí předražené služby ve velmi pochybné kvalitě. Po podepsání plné moci navíc sami rozhodují o tom, do jakého servisu se vaše auto poveze a jak dlouho si tam pobude. Za všechny tyto služby si účtují nemalou provizi a délku oprav neúměrně natahují.

A pak přijde účet, nad kterým zůstane rozum stát

Jak už jsme zmínili výše, služby lovců nehod bývají velmi často nekvalitní, ale zejména předražené, takže je pojišťovna nemůže v plné výši proplatit. Jakmile tedy dorazí účet s částkou, ze které se vám protočí panenky, s proplacením u pojišťovny pravděpodobně neuspějete. A to ani ve chvíli, kdy máte asistenční služby předplacené ke smlouvě o povinném ručení nebo havarijním pojištění.

Důvodem odmítnutí plnění ze strany pojišťovny může být kromě jiného neposkytnutí opravy v deklarovaném rozsahu, předražení služeb nebo neúměrná doba zapůjčení náhradního vozidla. Tyto peníze pak lovci nehod vymáhají právě na poškozeném motoristovi. Pamatujte také na to, že smluvní podmínky, které si řidič ve stresu většinou nepřečte, jsou vždy nevýhodné a obsahují nesmyslné sankce (např. za předčasné vrácení vypůjčeného vozidla apod.)

Jak se bránit lovcům nehod?

Jako první přivolejte asistenční společnost své pojišťovny. Operátor asistenční služby po vás bude požadovat celé jméno a SPZ. Vždy mějte ale po ruce raději i zelenou kartu (stačí fotka v mobilu nebo doklad v aplikaci), ze které operátorovi nadiktujete číslo pojistky.

Operátor vám poradí s dalším postupem, případně na místo vyšle odtahové vozidlo. To většinou dorazí do třiceti minut od zavolání. Pokud se u vás během této doby zjeví lovci nehod, nebojte se je slušně, ale rázně odmítnout. Klidně můžete říct, že už jste ve spojení se svou pojišťovnou a pomoc je na cestě.

Praktický tip závěrem: Pokud jste ve stresu využili služeb lovců nehod a plnou moc (nebo jiný dokument) podepsali, je dobré o tom informovat pojišťovnu, případně zkonzultovat s právníkem, zda je možné tyto služby vypovědět.

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.
M Přemysl Čihi, 4. 3. 2024 0:51
Článek je pravdivý, mnoho let jsem pracoval jak velitel dálničního oddělení policie a lovci nehod udělali mnoho nešťastných lidí. Když jim policisté nestihli doporučit vše řešit přes svou pojišťovnu.
Milan Joska, 3. 3. 2024 12:22
Opět snůška lží. Žádná pojišťovna Vám na místě nepomůže, jedině pokud je to na odtah, tak Vám jej pošlou, ne o 30ti, ale 45ti minut. Před důchodem jsem leta tuto práci dělal. Pouze jednou si klient stěžoval, neboť neměl hav. pojištění a v rámci POV viníka chtěl opravit i poškození nesouvisející s nehodou. Za náhradní vozidlo po celou dobu opravy ( pokud byl poškozený )klient nikdy nic neplatil, vždy to musela zaplatit pojišťovna( viz rozhodnutí Ústavního soudu). Proto nemají pojišťovny rády lovce, ti vymohou co se dá ve prospěch poškozeného.
Za pokoutné lovce ruku do ohně nedám, ale za profesionály ze značkových servisů ano.

Podobné články