PRÁCE 🧰

Na neopatrné lyžaře číhají v zahraničí „lovci nehod“. Na co si dát pozor?

19. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestování

Na hory plánuje během letošní sezóny vyrazit zhruba čtvrtina Čechů. Značná část dává před tuzemskými sjezdovkami přednost těm zahraničním. Na některých je nově mohou překvapit „lovci nehod“. Na co si dát pozor?

„Lovci“ nehod si brousí zuby na lyžaře brázdící alpské sjezdovky

Kdo jsou to vlastně ti obávaní „lovci nehod“?

Takzvaní lovci nehod (v angličtině car nebo crash hunters) jsou samozvaní zachránci, kteří se snaží přispěchat jako první na místo dopravní nehody a vnutit zmateným účastníkům své služby. Typicky jde o odtah havarovaného vozidla, zapůjčení náhradního auta, vyřízení pojistné události nebo opravu auta.

Problémem nejsou nabízené služby jako takové, ale spíš cílené protahování doby opravy s cílem maximalizovat příjem za zapůjčené náhradní vozidlo, případně nabídky předraženého náhradního auta, nekvalitní opravy nebo účtování oprav, které ve skutečnosti vůbec nebyly provedeny.

Odměnou jsou tučné provize, které lovci nehod inkasují od odtahových společností a autoservisů, kterým zprostředkovali zakázku skrze „uloveného“ nešťastníka. Tyto provize ve výsledku zbytečně prodražují opravu vozidla a lovci nehod tak parazitují na systému povinného ručení, což v konečném důsledku vede k jeho zdražování.

Lovci nehod už dávno neloví jenom na silnicích

Nově se s lovci nehod nemusíte setkat jenom na silnicích. Zmínění obráží také velké zahraniční sjezdovky v Itálii a Rakousku, kde zneužívají stresové situace, jazykové bariéry i nezkušenosti postižených, kterým ochotně nabídnou rychlé ošetření v blízkém soukromém zdravotnickém zařízení.

Dotyčného lovci nehod přesvědčí, aby podstoupil ošetření, nebo dokonce operaci, která však nemusí být v jeho stavu nezbytně nutná. Za poskytnutou péči pochopitelně vyžadují po pacientovi okamžitou úhradu. Na poškozeného pak čeká po návratu zpět do Česka šok. Pojišťovna mu totiž v některých případech nemusí uhrazené částky refundovat.

Využijte cestovní pojištění na lyže, které jste si sjednali

Jak minimalizovat riziko výše uvedeného? Pokud na hory vyrážíte, nezapomeňte si sjednat odpovídající cestovní pojištění na lyžování, které vás podrží nejen v případě nemoci, ale také úrazu. K základní pojistce se vyplatí připojistit i odpovědnost (například v Itálii vás na sjezdovky bez platného pojištění odpovědnosti nepustí) a ztrátu, či poškození zavazadel.

Pokud během pobytu opravdu dojde k nemoci nebo zranění, neprodleně kontaktujte asistenční službu pojišťovny, u níž máte cestovní pojištění na lyže sjednané. Její operátor vám poradí s dalším postupem, případně vás nasměruje do konkrétního zdravotnického zařízení, kde vás ošetří bez přímé úhrady, případně vám bude úhrada refundována v plné výši po návratu do Česka. Služeb takzvaných „lovců nehod“ nevyužívejte! Mohlo by vás to vyjít zbytečně draho.

Praktický tip závěrem: Nezapomeňte si uschovat veškeré lékařské zprávy a doklady potvrzující přímou úhradu. Pokud na svazích využijete pomoci horské služby, nechte se následně prohlédnout ve zdravotnickém zařízení. Jedině tak vám pojišťovna fakturu od horských záchranářů proplatí.

Zdroj info: Česká asociace asistenčních společností.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články