PRÁCE 🧰

Lyžování na italské sjezdovce? Pozor na alkohol a pojištění odpovědnosti

28. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Itálie Cestovní pojištění do Itálie

Chystáte se letos na lyže do Itálie? Kromě nadité peněženky si s sebou nezapomeňte vzít taky anglické potvrzení o tom, že jste si v Česku sjednali pojištění odpovědnosti. V opačném případě vám hrozí pokuta až do výše 150 eur.

Vyrážíte na italské sjezdovky? Nezapomeňte na pojištění odpovědnosti!

Články na téma cestovní pojištění do Itálie:

  1. Kolik stojí cestovní pojištění do Itálie nebo Rakouska?
  2. Víte, kolik zaplatíte za cestovní pojištění do Itálie?
  3. Vyrážíte na italské sjezdovky? Nezapomeňte na pojištění odpovědnosti! - právě čtete

Staronová povinnost

Povinnost mít u sebe potvrzení o sjednaném pojištění odpovědnosti není tak úplně novinkou. Platit totiž začala už na začátku roku 2022. Že by Italové od téhle podmínky ustoupili v nadcházející zimní sezóně, ale s největší pravděpodobností nehrozí.

Lyžaři, kteří na italské svahy vyrážejí, tak budou muset mít v kapse nejen peněženku a skipas, ale také zmíněné potvrzení o platném pojištění, a to v anglickém znění pro případnou kontrolu ze strany policie. Pokud byste tuto povinnost porušili, hrozí vám odebrání skipasu a pokuta až do výše 150 eur.

Jak si pojištění odpovědnosti sjednat?

Tento typ pojištění bývá u tuzemských pojišťoven nejčastěji součástí klasického cestovního pojištění na lyže do Itálie. Vždy je ale potřeba prozkoumat aktuální podmínky vybrané pojistky a to, co vlastně tato pojistka kryje. Pokud není její součástí zmíněné pojištění odpovědnosti, budete si jej muset sjednat ve formě připojištění, jehož cena se pohybuje okolo desetikorun za osobu a den.

Pojištění odpovědnosti za újmu si ale můžete sjednat nejen k výše uvedenému cestovnímu pojištění, ale také samostatně, případně jako připojištění k pojištění majetku. Anglické potvrzení o sjednaném pojištění najdete obvykle v e-mailu, který jste zadávali při sjednání, případně rovnou v aplikaci, kterou si snadno stáhnete do svého mobilního telefonu.

Náš tip: Pokud jste si pojistku sjednat zapomněli, můžete tak učinit přímo v Itálii třeba u pokladny. Na tuhle možnost ale raději nespoléhejte. Zaprvé to pro vás nemusí být dvakrát výhodné a zadruhé nemusíte mít k dispozici všechny informace.

Pozor i na další pravidla

Chystáte-li se na lyže do Itálie, nezapomeňte nejen na výše zmíněné pojištění odpovědnosti a kvalitně nastavené cestovní pojištění, ale také na další podmínky, které zde od roku 2022 platí.

Provozování zimních sportů pod vlivem alkoholu je v Itálii dovoleno do naměřené hodnoty 0,5 promile. Akceptovatelná hranice je ve stejné výši jako při řízení vozidel. V případě, že vám při namátkové kontrole naměří více než tolerovaných 0,5 promile alkoholu, čeká vás pokuta od 250 do 1000 EUR a zároveň můžete přijít o skipas. Pokud nadýcháte více než 0,8 promile bude vaše jednání hodnocené dokonce jako trestný čin!

Pamatujte také na to, že pokud pod vlivem způsobíte úraz sobě nebo ostatním návštěvníkům sjezdovky, pojišťovna vám nemusí vyplatit ani korunu. Alkohol totiž patří mezi nejčastější výluky, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Bombardino nebo svařák si proto nechte až po sportu.

  Nejvýhodnější cestovní pojištění do Itálie

Zdroj info: Direct, ČSOB, Srovnator.
Zdroj médií: Depositphotos.
Martin John, 28. 1. 2024 20:06
Daval jsem si na sjezdovce pivo a bombardino, vedle me stal policajt a videl, ze i odjizdime na lyzich a nic. Myslim, ze to je ok, pokud vlclovek neni na kašu
Per Ajchler, 28. 1. 2024 19:38
Není to pravda s alkoholem. Hranice je jako u řízení auta 0,5 promile. Ověřeno přímo na italské straně. Také všechny restaurace přímo na sjezdovkách alkohol prodávají.

Podobné články