PRÁCE 🧰

Alkohol na italské sjezdovce? Riskujete pokutu, skipas i krácení pojistného plnění

6. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Itálie Cestovní pojištění do Itálie

Česko má i přes svoji malou rozlohu téměř 200 lyžařských středisek. Drahé skipasy ale nutí stále více Čechů vyrážet na hory do zahraničí. Oblíbené je Slovensko, Rakousko i Itálie. Poslední zmíněná země je ale na lyžaře poměrně přísná. Za popíjení tady hrozí nejenom vysoké pokuty, ale i kriminál!

Jízda pod vlivem na italské sjezdovce vás může vyjít pěkně draho

Se zmírněním nastavených pravidel nepočítejte

Nová pravidla začala na italských sjezdovkách platit od ledna 2022. A letos ani v nadcházejícím roce rozhodně nelze počítat s jejich zmírněním. Aktuální povinnosti upravují nejen chování lyžaře na sjezdovce, ale také „povinnou výbavu“, do které se nově počítá i pojištění odpovědnosti, o kterém jsme se rozepsali v jednom z dřívějších článků.

Jízda pod vlivem se vám může nepěkně prodražit

Provozování zimních sportů pod vlivem alkoholu je v Itálii dovoleno do naměřené hodnoty 0,5 promile. Společně s výše uvedeným souvisí i další nařízení, které ukládá lyžaři povinnost podrobit se testu na přítomnost alkoholu nebo omamných látek. Pokud bude výsledek tohoto testu přesahovat tolerovanou výši, může být lyžař odveden na policejní stanici, kde bude test opakován.

Pokuta až do 1 000 eur!

Pokud lyžař nadýchá více než 0,5 promile, může být ze sjezdovky vykázán a zároveň mu bude odebrán také zaplacený skipas. Zároveň mu může být uložena pokuta za alkohol v rozmezí od 250 do 1000 EUR. V případě více než 0,8 promile bude jeho jednání hodnocené dokonce jako trestný čin!

Pojišťovna vám nemusí zaplatit ani korunu

Už v jednom z předchozích článků jsme se rozepsali o tom, že alkohol je jednou z nejčastějších výluk, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Pokud tedy způsobíte úraz, či škodu sobě nebo jiné osobě a budete škodu řešit s pojišťovnou, u níž máte sjednané cestovní pojištění, pojišťovna je zcela oprávněná vám nevyplatit ani korunu.

Měli byste vědět: V některých (oprávněných) případech můžete pojišťovně zaslat odvolání proti krácení pojistného plnění. V případě škody způsobené pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek je to ale zcela zbytečné. Alkohol je totiž u naprosté většiny pojišťoven tou nejčastější výlukou.

Jízdu pod vlivem raději neriskujte

Zarážející a zároveň alarmující je, že podle statistik a průzkumů pojišťoven brázdí tuzemské i zahraniční sjezdovky zhruba 40 % lyžařů a snowboardistů pod vlivem! Pamatujte, že po požití alkoholu, který i v menším množství otupí vaše smysly, rovnováhu, bystrý úsudek i zodpovědné chování, vystavujete riziku nejen sami sebe, ale i ostatní lyžaře a snowboardisty!

Podobně jako u jízdy autem, také při sportovních aktivitách si proto alkohol raději odpusťte. A to nejen v Itálii. I když na našich sjezdovkách nejsou pravidla tolik přísná, jako například ve zmíněné Itálii nebo Francii, kde platí nulová tolerance, zákaz lyžování pod vlivem alkoholu je zpravidla uveden v přepravním či provozním řádu lyžařského areálu. Jeho porušení se potom trestá vykázáním ze sjezdovky i odebráním skipasu.

  Výhodné cestovní pojištění do Itálie

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, Právo pro všechny.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články