PRÁCE 🧰

Alkohol i lyžovačka mimo vyznačené trasy vás můžou vyjít draho. Pozor na výluky z pojištění!

4. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Cestovní pojištění na cesty

Na hory letos plánuje vyrazit zhruba třetina republiky. Víc než polovina z dotázaných se potom chystá do zahraničí. Pokud je to i váš případ, nezapomeňte si sjednat kvalitní pojištění a projít seznam výluk. Které výluky z pojištění patří mezi ty nejčastější? Možná se budete divit!

V zimě na lyže jen s pojištěním. Dávejte ale pozor na výluky!

Alkohol a omamné látky

V naprosté většině pojistných podmínek existuje výluka z pojištění týkající se alkoholu a omamných látek. Pokud pod vlivem výše uvedeného způsobíte úraz sobě nebo někomu dalšímu, pojišťovna má pádný důvod pojistné plnění krátit anebo ho (v tom horším případě) dokonce úplně odmítnout.

Měli byste vědět: Stále častěji pojišťovny nabízí speciální produkt, v rámci kterého si můžete dopřát nějaký ten drink a v případě pojistné události nebude pojišťovna požití alkoholu brát jako přitěžující okolnost. Tyto produkty jsou ale zbytečně drahé a ve finále je jen na pojišťovně, zda bude alkohol v krvi při pojistné události tolerovat, či se rozhodně plnění krátit. Proto si drink dopřejte raději až po jízdě.

Jízda mimo vyznačené sjezdovky

Problémem je i situace, kdy na lyžích nebo snowboardu vyrazíte mimo vyznačené trasy. I v tomto případě může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Proto vřele doporučujeme pohybovat se vždy na vyznačených sjezdovkách nebo v lokalitách povolených pro vybraný sport. Dbejte také na varování i zákazy a neriskujte zbytečně své zdraví i životy tím, že je budete porušovat. Pojišťovna by vám to mohla v případě úrazu nebo zranění nehezky spočítat.

Ignorování helmy a dalších ochranných pomůcek

Některé pojišťovny si do pojistných podmínek, které se vztahují k zimní sezóně, ukotvují i povinnosti týkající se bezpečnosti osoby, která pojistku uzavírá. Podle některých pojistných podmínek tak máte povinnost používat při provozování sportů ochranné pomůcky a dodržovat bezpečnostní opatření. Zda se vás tato podmínka týká, zjistíte ještě před uzavřením konkrétní pojistky. Tyto informace jsou vždy uvedeny v pojistných podmínkách a sekci „výluky z pojištění“, případně „povinnosti pojistníka“.

Vysoká nadmořská výška

Pamatujte také na to, že cestovní pojištění na lyže nebo snowboard, či další zimní sporty se vztahuje pouze do určité nadmořské výšky. Pokud tedy například plánujete sjíždět alpský ledovec, ověřte, v jaké nadmořské výšce budete jízdu začínat. Většina „klasických“ pojistek se vztahuje pouze na aktivity provozované do 3 500 m. n. m.

Rizikové a adrenalinové sporty

Před uzavřením pojistky vždy překontrolujte, zda vámi vybraný sport, který hodláte na horách provozovat, nespadá do kategorie rizikových nebo adrenalinových sportů, na které se běžná pojistka nevztahuje a tyto sporty je proto potřeba připojistit zvlášť. Výčet sportů, které spadají do jedné nebo druhé kategorie, se liší napříč pojišťovnami. Zatímco někde např. jízdu na skialpech považují za běžný sport, u jiné pojišťovny už bude spadat do kategorie sportů adrenalinových, nebo dokonce rizikových.

Měli byste vědět: Některé sporty jsou pro pojišťovny nepojistitelné. To znamená, že nenabízí žádné speciální balíčky, které by konkrétní aktivitu kryly. Pokud se vám tedy během této aktivity stane úraz, veškeré náklady budete hradit z vlastní kapsy. Typicky jde například o skoky na lyžích, snowrafting, skialpinismus nebo lyžování či snowboarding mimo vyznačené trasy.

  Nejlepší cestovní pojištění na lyže

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články