PRÁCE 🧰

Jak se správně pojistit na hory, abyste od pojišťovny dostali maximální plnění?

22. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Výběr cestovního pojištění

Češi jsou národem lyžařů! Třetina z nás totiž jezdí na hory pravidelně. Nejčastější vyrážíme na tuzemské sjezdovky, v posledních letech je ale začínají nahrazovat sjezdovky v Polsku, Itálii, na Slovensku a v Rakousku. Nejen tady, ale i v tuzemsku občas musíme řešit úrazy a další nezáviděníhodné situace.

Pojištění na hory je věda! Poradíme, co dělat, aby pojišťovna plnila

Články na téma vhodné cestovní pojištění:

  1. Kalkulačka cestovního pojištění
  2. Jaké cestovní pojištění
  3. Nejlevnější cestovní pojištění
  4. 5 věcí, na které myslet, když si vybíráte cestovní pojištění
  5. Srovnání cestovního pojištění: Podle čeho vybírat?
  6. Srovnání cestovního pojištění je hračka. Ohlídejte si ale následující
  7. Proč se nevyplatí sjednávat to nejlevnější cestovní pojištění?
  8. Poradíme, jaké cestovní připojištění se vyplatí sjednat při cestách do zahraničí
  9. Víte, kolik stojí pojištění na hory a proč nevybírat to nejlevnější?
  10. Poradíme s výběrem kvalitního cestovního pojištění na lyže
  11. Jak funguje srovnávač cestovního pojištění a opravdu pomůže ušetřit?
  12. Poradíme, podle čeho poznat to nejvýhodnější cestovní pojištění
  13. Poradíme, jak odhalit to nejlepší cestovní pojištění na dovolenou
  14. Jak vybrat cestovní pojištění? Držte se několika jednoduchých rad
  15. Poradíme, jak mezi nabídkami odhalit to nejlepší cestovní pojištění
  16. Pojištění na dovolenou s dětmi vás může uchránit nečekaných výdajů
  17. Pojištění na hory je věda! Poradíme, co dělat, aby pojišťovna plnila - právě čtete
  18. V jakých případech se vám bude hodit cestovní pojištění po ČR?
  19. Cestovní pojištění na hory je potřeba správně nastavit. Víte, jak na to?
  20. Jak ideálně nastavit limity pojistného plnění u zimní dovolené?
  21. Nejčastější zimní úrazy, jejichž ošetření bez pojištění zaplatíte

Úrazy i nevyužité skipasy

Tuzemské pojišťovny nejčastěji evidují pojistné události týkající se nejrůznějších úrazů nebo odcizeného, či poškozeného vybavení. Výjimkou ovšem nejsou ale ani situace, kdy klient z nejrůznějších důvodů nedorazí do cílové destinace, případně tady nevyužije zaplacené služby (typicky skipas) z důvodu nečekaných událostí (např. zhoršené počasí). V takovém případě záleží na tom, jak si pojistku před odjezdem na hory nastavil.

Bez pojištění na hory raději nevyrážejte

Klient pojišťovny, který si pojištění na hory do zahraničí nebo tuzemska sjednal, může žádat proplacení nevyužitých skipasů, ubytování, ale pojišťovna jej podrží i v případě nemoci, úrazu, ztráty zavazadel nebo třeba nehody, ke které mohlo dojít během cesty do cílové destinace. Vždy samozřejmě záleží na tom, jakou pojistku si dotyčný sjednal a co všechno zmíněná pojistka kryje. Rozhodně totiž nelze spoléhat na to, že všechny výše popsané plnění zahrnuje základní (a zpravidla také nejlevnější) pojištění.

Mohlo by vás zajímat: Na kolik vás vyjde třeba cestovní pojištění na Slovensko? Ceny se pohybují okolo desetikorun za den a osobu. Více o ceně a úskalí nejlevnější pojistky na hory se dočtete v jednom z našich dřívějších článků.

Co by pojištění na hory mělo zahrnovat?

V první řadě si u vybrané pojišťovny sjednejte úrazové pojištění na hory. To vás podrží ve chvíli, kdy se vám na sjezdovce stane úraz. Zahrnovat může nejen léčebné výlohy, ale také případné odškodnění např. za trvalé následky. Nezapomeňte si pojistit také případný výjezd horské služby, který je zejména v zahraničí extrémně nákladný.

Mohlo by vás zajímat: Výjezd horské služby na Slovensku vás vyjde na necelých 17 000 Kč. Pokud k vám budou muset vyslat i záchranářský vrtulník, připravte si dalších cca 26 000 Kč. V Rakousku pak už půjde dokonce o 120 000 Kč!

  Kalkulačka cestovního pojištění online

Nezapomeňte na odpovědnost i vybavení

Kromě pojištění úrazu a léčebných výloh nezapomeňte ani na pojištění odpovědnosti. To se vám bude hodit ve chvíli, kdy někomu způsobíte úraz, případně mu poškodíte drahé vybavení. A když už jsme vybavení zmínili, nezapomeňte ochránit i to vlastní. A to díky připojištění, které si sjednáte ke klasickému pojištění na hory v ČR nebo zahraničí.

Měli byste vědět: Pokud (si) způsobíte úraz nebo někomu poničíte vybavení pod vlivem, pojišťovna může pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Bombardino nebo horký punč si raději dejte až po tom, co se sportovní aktivitou skončíte. 

Specifické podmínky pro cestu na hory autem

Cestujete-li na hory vlastním vozidlem, nezapomeňte výše uvedenou pojistku rozšířit také o rizika, která vás mohou na cestě potkat. Typicky jde o vybitou autobaterii, poruchu, nehodu, případně repatriaci vozidla i jeho posádky zpátky do Česka. Tuto pojistku sjednáte samostatně nebo jako krátkodobé havarijní pojištění, či doplňující připojištění ke klasickému cestovnímu pojištění na hory.

  Nejlepší krátkodobé havarijní pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články