PRÁCE 🧰

Jak na bleskové srovnání cestovního pojištění + tipy, co ohlídat, aby s vámi pojišťovna nevyběhla

18. 1. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Výběr cestovního pojištění

Dovolená stojí tisíce, pojištění je za pár stovek. Přesto existují cestovatelé, kteří zbytečně riskují a vyráží na cesty bez něj. Případně volí tu nejlevnější pojistku ve snaze ušetřit. Proč je to špatně a na co si dát pozor?

Srovnání cestovního pojištění je hračka. Ohlídejte si ale následující

Články na téma vhodné cestovní pojištění:

  1. Kalkulačka cestovního pojištění
  2. Jaké cestovní pojištění
  3. Nejlevnější cestovní pojištění
  4. 5 věcí, na které myslet, když si vybíráte cestovní pojištění
  5. Srovnání cestovního pojištění: Podle čeho vybírat?
  6. Srovnání cestovního pojištění je hračka. Ohlídejte si ale následující - právě čtete
  7. Proč se nevyplatí sjednávat to nejlevnější cestovní pojištění?
  8. Poradíme, jaké cestovní připojištění se vyplatí sjednat při cestách do zahraničí
  9. Víte, kolik stojí pojištění na hory a proč nevybírat to nejlevnější?
  10. Poradíme s výběrem kvalitního cestovního pojištění na lyže
  11. Jak funguje srovnávač cestovního pojištění a opravdu pomůže ušetřit?
  12. Poradíme, podle čeho poznat to nejvýhodnější cestovní pojištění
  13. Poradíme, jak odhalit to nejlepší cestovní pojištění na dovolenou
  14. Jak vybrat cestovní pojištění? Držte se několika jednoduchých rad
  15. Poradíme, jak mezi nabídkami odhalit to nejlepší cestovní pojištění
  16. Pojištění na dovolenou s dětmi vás může uchránit nečekaných výdajů
  17. Pojištění na hory je věda! Poradíme, co dělat, aby pojišťovna plnila
  18. V jakých případech se vám bude hodit cestovní pojištění po ČR?
  19. Cestovní pojištění na hory je potřeba správně nastavit. Víte, jak na to?
  20. Jak ideálně nastavit limity pojistného plnění u zimní dovolené?
  21. Nejčastější zimní úrazy, jejichž ošetření bez pojištění zaplatíte

Vyrážet na cesty bez cestovního pojištění se nevyplácí

Mnoho cestovatelů se mylně domnívá, že jim v rámci cest po Evropě stačí Evropský průkaz zdravotního pojištění. Na základě něj vás samozřejmě všude ošetří. Může ovšem nastat situace, že si léky, úkon, pobyt v nemocničním zařízení, nebo dokonce transport budete platit sami.

Částky to rozhodně nejsou nízké a pro spoustu cestovatelů se mohou stát likvidační. Například zlomenina nohy v rakouských horách, následný transport helikoptérou a pobyt v nemocničním zařízení začínají na 400 000 korunách. Běžné ošetření u praktického lékaře stojí 8 500 Kč. A třeba za banální operaci slepého střeva budete muset uhradit necelých 100 000 Kč. Z vlastní kapsy, samozřejmě.

Proto není radno cestovní pojištění podceňovat při cestách po Evropě i mimo její hranice. Jak ale vybrat tu nejlepší pojistku? S tím vám pomůžou praktické srovnávače a nezávislé kalkulačky. Jak funguje srovnání cestovního pojištění, na co si dát při výběru pozor a jak vysoké pojistné limity zvolit?

Srovnání cestovního pojištění je hračka. Ohlídejte si ale následující

Cestovní pojištění: srovnání odhalí i neveřejné nabídky

Srovnání cestovního pojištění ušetří čas i peníze. To za předpokladu, že víte, jak pojistku správně vybrat. Spousta nezávislých kalkulaček a srovnávačů pracuje jak s klasickými, tak neveřejnými nabídkami. Obvykle jde o partnerské pojišťovny, díky kterým může cestovatel získat nižší cenu, než kdyby si přišel sjednat „cestovko“ osobně na pobočku.

Srovnání cestovní pojištění seřadí podle ceny. Výběr je ale na vás

Pokud bychom se blíže podívali na samotný proces srovnání cestovního pojištění a jeho následného výběru, pak začneme tím, že do formuláře zadáme informaci o tom, zda pojistku sjednáváme jednorázově nebo máme zájem o celoroční pojištění. Srovnání se v tomto případě vyplatí těm, kdo cestují několikrát ročně. Pojistka je vyjde levněji, než kdyby při každé cestě uzavírali pojištění individuálně.

Dále bude potřeba vyplnit údaje o pojišťovaných osobách. Tady máte možnost pojistit nejen jednotlivce, ale také rodinu nebo skupinu osob. Důležitý bude jejich věk. Následně vyberete destinaci a termín zahraniční cesty. V dalším kroku už přichází ke slovu samotné srovnání cestovního pojištění. Na předních pozicích se obvykle objevují exkluzivní nabídky partnerských pojišťoven, pod nimi pak pojistky seřazené podle ceny.

Cestovní pojištění: srovnání podle ceny je fajn, ale není všespásné

Na tomto místě je potřeba zmínit, že nejlevnější pojistka se automaticky nerovná nejvýhodnější. To nejlevnější cestovní pojištění totiž disponuje jen velmi nízkými pojistnými limity, které se mohou na zahraničních cestách ukázat jako nedostatečné. Vše nad sjednaný limit pak samozřejmě budete muset uhradit z vlastní kapsy.

Jaké limity se ale dají označit za dostatečné? V první řadě záleží na aktivitách, které se chystáte za hranicemi provozovat. Jste-li náruživí sportovci, vyplatí se limit navýšit a připojistit rizikové sporty. Obecně se však dá říci, že u běžných turistů postačí pro evropské země limit kolem tří miliónů korun, pro cesty do vzdálenějších destinací (především USA) se doporučení limitu pohybuje v rozmezí pěti až sedmi miliónů korun.

Srovnání cestovního pojištění je hračka. Ohlídejte si ale následující

Jak snížit cenu cestovního pojištění?

  • Sjednávejte si „cestovkoonline přes webové stránky jednotlivých pojišťoven nebo nezávislé kalkulačky a srovnávače.
  • Pojistěte najednou celou skupinu/rodinu.
  • Před uzavřením pojistky mějte jasnou představu o tom, co všechno vlastně chcete mít pojištěné a na čem vám naopak tolik nezáleží.
  • Pokud cestujete několikrát ročně, vyplatí se přemýšlet spíše o celoročním cestovním pojištění. Srovnání napříč trhem je také velmi jednoduché.
  • Plánujete na dovolené jenom lenošit? Nemá smysl sjednávat si připojištění rizikových sportů.

Srovnání cestovního pojištění je skvělým vodítkem

Zmíněné kalkulačky a srovnávače jsou nezastupitelnými pomocníky při výběru jednorázového i celoročního cestovního pojištění. Srovnání je perfektním vodítkem a způsobem, jak si udělat v jednotlivých produktech jasno.

Při výběru konkrétní pojistky se nicméně zaměřte i na výluky, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Sledovat se u jednotlivých nabídek vyplatí i doplňková připojištění a rozsah asistenčních služeb.

Cestovní pojištění sice bude o pár stokorun dražší, v zahraničí vás ale podrží v případě nečekaných komplikací i vypjatých situací. V konečném důsledku jde opět o produkt, na kterém se rozhodně nevyplácí šetřit.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články