PRÁCE 🧰

Proč mít cestovní pojištění po Evropě, když mám kartičku pojištěnce

17. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Cestovní pojištění na cesty

Svoboda cestovat po celém světě je neocenitelná, avšak na svých cestách nesmíme zapomínat i na vhodné pojištění. Zejména pak po Evropě, kde se může zdát, že stačí mít pouze onu modrou kartičku pojištěnce.

Cestovní pojištění po Evropě vs. pojištění přes kartičku pojištěnce

Kartička pojištěnce a její výhody

Každý občan České republiky, který si řádně platí zdravotní pojištění, disponuje modrou plastovou kartičkou (EHIC). Díky té vás mohou v nemocnicích v tuzemsku ošetřit. A jak už to tak bývá, může tento Evropský průkaz zdravotního pojištění trochu ve svém rozsahu mást.

Sice je pravda, že pokud se vám na cestách po Evropě něco stane, tak vás v zahraniční nemocnici ošetří, ale pouze v základním (nutném) rozsahu, na který mají nárok místní obyvatelé. Nelze tak v některých případech očekávat kvalitní lékařkou péči. Navíc každý nadstandardní lékařský výkon platíte z vlastní kapsy - patří sem například provedení rentgenového snímku, CT snímku, operace, hospitalizace, rehabilitace a další.

A pozor ošetřit vás na kartičku pojištěnce mohou jen ve státních nemocnicích, v těch soukromých si platíte i za to, že vás lékař pomalu jen pozdraví.

A jak jistě víte, v zahraniční je lékařská péče v mnoha ohledech dražší, než ta česká. Snadno byste se tak jen například kvůli zlomené ruce, mohli dostat do finanční pasti. Ostatně i letecký převoz z rakouské sjezdovky by vás mohl vyjít na několik set tisíc korun. A i samotný návrat do Česka by byl pak dost problematický.

Cestovní pojištění po Evropě a výhody

Z toho důvodu se doporučuje si sjednat cestovní pojištění. To disponuje limity plnění, které zvládnou hravě pokrýt právě tyto nadstandardní výkony v nemocnicích nebo následné péči. Vždy si tedy zkontrolujte, jaké výše limitů cestovní pojištění nabízí a podle toho se rozhodněte.

Navíc sjednání není nikterak drahé a časově náročné, to nejzákladnější pojištění sjednáte už za 30 korun za jeden den. A kdo nechce mezi lidi do pojišťovny, může si pojistku vyřídit snadno online a ještě s nepatrnou slevou.

  Kalkulačka cestovního pojištění online

Zdroj info: Názory autora.
Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články