PRÁCE 🧰

Kartička pojištěnce během zimní dovolené pomůže. Na vše ale nestačí

24. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Chystáte se letos do zahraničí na lyže? Nebo se plánujete věnovat snowboardingu, či jiné sportovní aktivitě na svahu? Ještě než vyrazíte, sjednejte si kvalitní komerční pojištění. Pokud byste totiž spoléhali jenom na „kartičku pojištěnce“, může se vám dovolená nepěkně prodražit.

Proč během zimní dovolené nespoléhat jenom na „kartičku pojištěnce“?

Zbytečný risk, který může vytáhnout z kapsy statisíce

Vyjet si na lyžovačku do Evropy pouze s modrou kartičkou pojištěnce (EHIC) je velký a zbytečný risk. Český zdravotní systém má totiž oproti systémům v jiných zemích řadu specifik a je také mnohem štědřejší.

I když vám bude v zemích EU, EHP (Island, Lichtenštejnsko, Norsko) a dalších smluvených státech poskytnuta lékařská péče za stejných podmínek a za stejnou cenu jako místním, v některých případech budete muset sáhnout poměrně hluboko do kapsy.

V zahraničí mají totiž lidé zaplacenou jen část ošetření či léků a zbytek musí sami doplácet, popřípadě využívají svého soukromého pojištění. Pokud se v konkrétní zemi platí tzv. spoluúčast, musíte ji také zaplatit, a to bez toho, aby vám ji následně proplatila vaše zdravotní pojišťovna.

Dalším specifikem je i to, že ačkoliv v Česku máte nárok na plnou péči, v cizině jen na tu nezbytnou. Ta zahrnuje výhradně situace, kdy vás náhle postihnou takové zdravotní problémy, se kterými jste nemohli před cestou počítat.

Měli byste vědět: V zahraničí si budete muset zaplatit i další ošetření, které váš aktuální zdravotní stav nevyžaduje, převoz zpět do České republiky, repatriaci nebo služby právníka, tlumočníka, opatrovníka apod. Navíc máte nárok na ošetření pouze ve státních zařízeních, která jsou financována z veřejných zdrojů.

Komerční pojištění je pro zahraniční cesty nezbytné

Ještě než na dovolenou vyrazíte, sjednejte si odpovídající cestovní pojištění, které bude krýt rizika, jež vás na cestách mohou potkat. Při jeho výběru dbejte také na dostatečné limity pojistného plnění a pozornost věnujte také výlukám, na základě kterých vám může pojišťovna plnění krátit, nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Vždy také překontrolujte výčet rizik, které pojistka kryje a v seznamu sportů ověřte i konkrétní aktivitu, které se budete během dovolené věnovat. Mějte na paměti, že některé aktivity mohou spadat do rizikových nebo adrenalinových sportů a ty je potřeba pojistit samostatně.

Měli byste vědět: Sporty, které patří do výše uvedených kategorií, se liší dle pojišťovny, u níž pojistku uzavíráte. Zatímco někde si za vybraný sport připlatíte, jinde vám jej pojišťovna vůbec nepojistí. Proto věnujte pojistným podmínkám maximální pozornost.

Kartičku pojišťovny rozhodně nenechávejte doma

Společně s asistenční kartičkou, kterou obdržíte ihned po tom, co komerční pojištění uzavřete a zaplatíte, si s sebou nezapomeňte sbalit také kartičku své pojišťovny. Pamatujte, že pokud evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC) nemáte nebo jej nemůžete předložit, je možné, že budete muset za ošetření zaplatit.

Zapomenutí nebo ztráta kartičky pojištěnce se vám proto může nepěkně prodražit. Ošetření bez kartičky pojištěnce je sice v akutních případech možné, i tady ale existuje riziko, že zdravotnické zařízení bude náklady zpětně vymáhat po vás. I tomuto nečekanému výdaji snadno předejdete ve chvíli, kdy si před cestou sjednáte kvalitní cestovní pojištění, jehož cena se pohybuje okolo několika desetikorun za osobu a den.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články