PRÁCE 🧰

Uzavřené sjezdovky nebo nečekaná nemoc? Nevyužitý skipas vám může proplatit pojišťovna

17. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Základní info k cestovnímu pojištění Cestovní pojištění na cesty

Ceny skipasů a permanentek do vyhlášených lyžařských středisek můžou vyjít jednotlivce klidně i na několik tisíc. Co dělat, pokud je během sezóny nestihnete využít? V některých případech vám je proplatí pojišťovna. Jak na to?

Nevyužitý skipas vám za určitých podmínek může proplatit pojišťovna

Drahý špás

Skipasy jsou rok od roku dražší. Ani letos určitě nebudou majitelé sjezdovek a vleků z důvodu vysokých cen energií zlevňovat. Pokud tedy patříte mezi milovníky zimních sportů a rádi protáhnete tělo na vyhlášených sjezdovkách, připravte se na to, že z peněženky vytáhnete klidně i několik tisícovek. Částka se samozřejmě násobí, vyrážíte-li s rodinou nebo kupujete vícedenní permanentky.

Za nevyužitý skipas může nejčastěji nemoc nebo počasí

Bohužel se často stává, že zakoupený skipas nestihnete využít. Podle aktuálních průzkumů tuzemských pojišťoven a jejich likvidátorů se tak nejčastěji stává z důvodu nečekané nemoci, úrazu nebo nepříznivému počasí, kvůli kterému musí být sjezdovka zavřená. Pokud máte sjednané a správně nastavené cestovní pojištění na lyže, může vám v některých případech pojišťovna nevyužitý skipas proplatit. Kdy můžete žádat náhradu?

Pojištění nevyužitého skipasu většinou v základních balíčcích nenajdete

Na tomto místě je potřeba doplnit, že úhradu nevyužitého skipasu z důvodu nemoci, úrazu nebo zavřené sjezdovky většinou v základních balíčcích tuzemských pojišťoven nenajdete. Toto riziko je zpravidla potřeba pojistit samostatně, případně si sjednat individuální pojistku přímo s pojišťovacím expertem, který má přehled o aktuálních nabídkách i pojišťovaných rizicích napříč celým trhem.

Sjednejte si speciální připojištění

Pokud se chcete před tímto rizikem ochránit, je potřeba prozkoumat aktuální nabídku a sjednat si k základnímu balíčku připojištění, které bude nevyužitý skipas krýt. Většinou lze toto riziko pojistit již od 10 korun/osoba/den, takže rozhodně nejde o vysoké částky, které by vás zruinovaly. Komplexní cestovní pojištění na lyže by mělo zahrnovat i riziko spočívající v „nevyužité dovolené“, které může zahrnovat právě propadlé ubytování nebo zmíněný skipas.

Situaci hned na místě zdokumentujte

Pokud vyrážíte na lyže a sjednali jste si odpovídající cestovní pojištění s připojištěním, které kryje riziko nevyužitého skipasu, ještě před samotnou cestou ověřte pojistné podmínky vybrané pojišťovny a hlavně výluky, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce odmítnout.

Pokud si na sjezdovce hned první den pobytu způsobíte úraz pod vlivem alkoholu a ten vám nedovolí ve sportovní aktivitě dál pokračovat, může se snadno stát, že vám pojišťovna nevyplatí ani korunu. Alkohol totiž spadá mezi nejčastější výluky z pojistného plnění.

Pokud je ovšem důvodem nevyužitého skipasu nemoc nebo uzavření sjezdovky z důvodu nepříznivého počasí, či jiné nečekané události, vždy situaci důkladně zdokumentujte. Od lékaře si vyžádejte veškeré zdravotní zprávy a dokumentace, pokud je sjezdovka zavřená vše si na místě nafoťte.

Společně s oznámením pojistné události pak tyto dokumenty zašlete bez zbytečného odkladu pojišťovně, u níž jste si pojistku na hory sjednali. Pojistnou událostí se bude co nejdříve zabývat likvidátor, který vás bude informovat o dalším postupu.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články