PRÁCE 🧰

Je nejlevnější cestovní pojištění i nejvýhodnější?

22. 6. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Cestování se po letech znovu zpřístupňuje tak jako kdysi před pandemií koronaviru. O to více by lidé měli dbát na kvalitní cestovní pojištění, které je na cestách ochrání před nepříjemnostmi.

Je nejlevnější cestovní pojištění i nejvýhodnější?

Články na téma na co dát pozor u cestovního pojištění:

  1. Cestovní pojištění: Asistenční služby aneb Váš anděl na cestách
  2. Je nejlevnější cestovní pojištění i nejvýhodnější? - právě čtete
  3. Cestovní pojištění ke kartě
  4. Cestovní pojištění COVID-19
  5. Skutečně vás na cestách ochrání cestovní pojištění k platební kartě?
  6. Proč se nejlevnější cestovní pojištění nevyplácí sjednávat? - již brzy

Cestovní pojištění může být trochu zrádné pro lidi, kteří chtějí co nejméně zaplatit a zároveň co nejvíce na výhodách těžit. Bohužel tyto dva požadavky nejdou tak trochu dohromady.

Je potřeba se na to dívat reálnýma očima, a tak nejlevnější cestovní pojištění do zahraničí určitě nebude jednou z vhodných voleb. Pokud očekávám kvalitní a plnohodnotné služby, musím si za to zaplatit, a tak to funguje i v běžném životě za běžné služby. Z toho vyplývá, že nejlevnější cestovní pojištění online se vám tedy nemusí vždy vyplatit.

V případě, že přemýšlíte nad tím, že byste si cestovní pojištění na dovolenou nesjednali, pak to není rozumné. Sice teď zaplatíte pár stovek, ale nebudete se muset do konce života proklínat.

V zahraničí je vše drahé

Nezdá se to, ale pokud se vám cokoli stane v zahraničí, co bude nutné vyřešit okamžitě v nemocnici, tak sice ano, díky evropskému zdravotnímu průkazu pojištěnce vás ošetří zdarma, ale jen v rozsahu zdravotnické péče v daném státě – takže si jistě dokážete představit, jak to například vypadá v Řecku. Ostatně i převoz vrtulníkem ze svahu do nemocnice stojí kolem 100 tisíc korun. Operace vyjde i na vyšší sta tisíce, a tak bychom mohli pokračovat dál. 

Nejlepší je tedy cestovní pojištění porovnat s produkty několika pojišťoven, abyste určili, která nabídka vám sedí nejvíce. Jak již bylo řečeno, orientujte se primárně podle výše limitů. Někdo by mohl konstatovat, že je lepší nějaké pojištění než žádné, ale tak to úplně nelze brát.

Ať už poškodíte cizí věc, zlomíte si nohu nebo se vám jen porouchá auto, je vhodné to mít s kým řešit a především nic neplatit. V případě levného pojištění, které bude mít automaticky i nízké limity krytí, to platí dvojnásobně. Nízké limity za léčebné výlohy a další věci se vyčerpají téměř lusknutím prstů a co bude pak?

Důležité jsou výše limitů

Samozřejmě vás nechceme lákat, abyste kupovali pojištění, která vás zruinují, ale vždy je vhodné se dívat co jednotlivé nabídky nabízí a podle toho se rozumně rozhodnout. U cestovního pojištění si tak všímejte limitů u: léčebných výloh, úrazového pojištění, pojištění odpovědnosti, pojištění zavazadel. Jestliže cestujete autem, pak se mrkněte i na asistenční služby – tedy v jakém rozsahu je pojišťovna k danému produktu poskytuje.

Pojištění na platební kartě nekryje vše

Pozor si také dejte na cestovní pojištění k platební kartě. Sjednává se většinou na určité období a jeho částka je například ve výši desítek korun měsíčně. Výhodné je pro ty, kteří jezdí například do zahraničí častěji, nevýhodné pro ty, kteří jedou jednou za čas nebo chtějí podstupovat v zahraničí rizikové sporty (mezi ty patří i vysokohorská turistika nebo jízda na banánu). 

Toto pojištění totiž pokrývá jen základní věci se základním limitem léčebných výloh, který ani při zvolení lepšího balíčku není zrovna vysoký. A právě ty rizikové sporty si musíte navíc připojistit na cestu jinde. Pokud do zahraničí jezdíte málo, ve finále ročně zaplatíte více, než když se připojistíte vždy jen na tu cestu.

  Spočítat nejvýhodnější cestovní pojištění

Zdroj info: Autorský text, odborník z pojišťovnictví.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články