PRÁCE 🧰

Co je a co kryje cestovní pojištění do zahraničí?

22. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Každý zodpovědný člověk by se měl před cestou do zahraničí nechat pojistit. Dělá to zejména pro sebe a pro případ, kdyby se něco neočekávaného stalo. Pak nebude muset totiž výlohy platit z vlastní kapsy, ale zaplatí je pojišťovna.

Co je to cestovní pojištění?

Na českém trhu existuje několik pojišťoven, které mohou klienty pojistit a to i v případech, kdy se nejedná o jejich zákazníka. Navíc ceny cestovního pojištění do zahraničí začínají na opravdu nízkých cenách už s vysokými limity krytí, a tak by bylo hloupé, se na to vykašlat a pak zbytečně litovat.

Co kryje cestovní pojištění?

Cestovní pojištění do zahraničí chrání před riziky, které se mohou na dovolené v zahraničí stát. Kryje tak veškeré náklady například spojené s onemocněním, s různými úrazy a v nejhorším případě i se pojišťovna postará i o nutnou repatriaci těla zpět domů (tedy veškeré léčebné výlohy). Všechny uvedené příklady se v zahraničním mohou vyšplhat na neuvěřitelné částky, proto je také nutné při sjednávání dbát na výši limitů. Jakmile totiž limity pojištění přečerpáte, platíte si zbytek sami.

Zdravotní pojištění v zahraničí

Pokud se z neznámého důvodu pojistit nechcete, pak ale počítejte s určitými problémy. Ačkoli každý občan České republiky, který si hradí zdravotní pojištění, disponuje evropským průkazem zdravotního pojištění, nezajišťuje mu tento průkaz v Evropě žádné lepší podmínky pro ošetření. Člověk tedy dostane pouze základní akutní ošetření v rozsahu a kvalitě dané země. V některých zemích se dokonce platí spoluúčast - což není platné jen pro vás jako cizince, ale je to všeobecné pravidlo týkající se i místních obyvatel. Stejně tak vás takto mohou ošetřit pouze státní nemocnice, které ale bohužel často v některých městech a zemích nejsou tak kvalitní.

Navíc každý další speciální zákrok si budete muset zaplatit sami, neboť to už nespadá pod nutnou péči. Z výše zmíněných řádků je tedy více méně jasné, proč byste si před cestou měli cestovní pojištění sjednat. Nejen tedy kvůli lepší kvalitě služeb, ale zejména kvůli tomu, že vše uhradí pojišťovna a vy tak budete mít o pár starostí míň.

Cestovní připojištění

Ke každému cestovnímu pojištění je možné si sjednat ještě další připojištění. Ta se týkají pak například úrazového pojištění nebo pomoc při stornu zájezdu. Nicméně základní balíček pojištění pro cesty do zahraničí by měl vždy obsahovat asistenční služby, ty se hodí také například jako výpomoc při hledání tlumočníka, pokud nevládnete tamějším jazykem nebo vám pomohou na cestách, když třeba píchnete pneumatiku.

Nespornou výhodou cestovního pojištění je, že jej můžete uzavřít i online, často tak s nějakou finanční slevou. Pojištění rovněž začne platit okamžitě po zaplacení (jen pozor na platbu bankovním převodem) a nevyžaduje se nějaké složité papírování, včetně stvrzujících podpisů. Vše potřebné vám po uzavření smlouvy a zaplacení přijde do mailu.

  Nejlepší cestovní pojištění do zahraničí

Zdroj info: cap.
Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články