PRÁCE 🧰

Jak funguje jednodenní cestovní pojištění a opravdu má smysl si ho sjednávat?

13. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Do Polska vyrážíme za výhodnějšími nákupy, do Rakouska třeba za víkendovou turistikou nebo lyžovačkou. Do Maďarska nás lákají termály, v Německu zase třeba adventní trhy nebo památky. A teď si upřímně odpovězte: Máte při těchto a podobných cestách sjednané cestovní pojištění?

Do ciziny na otočku? Bez cestovního pojištění nevyrážejte!

„Ne, vždyť, co by se mohlo stát?!“

To je asi nejčastější odpověď na výše uvedený dotaz. Nastat by ovšem mohlo nespočet různých scénářů, které mají stejného jmenovatele – obrovské a nečekané výdaje, které vám zcela zásadním způsobem nabourají domácí rozpočet.

I během jednodenního výletu totiž může dojít k nepříjemnému úrazu nebo škodě, kterou způsobíte někomu dalšímu z nedbalosti. Výdaje se následně mohou šplhat do astronomických výšin!  Proto byste si měli před cestou sjednat alespoň jednodenní cestovní pojištění.

Kolik takové cestovní pojištění na jeden den stojí? Pokud bychom se podívali na aktuální nabídky jednodenního pojištění do zahraničí, pak zjistíme, že cena takovéto pojistky začíná na zhruba 30 korunách za osobu a den.

Kdo by si měl cestovní pojištění na jeden den sjednat?

Každý, kdo cestuje za hranice Česka. A to bez ohledu na to, zda se mimo republiku plánuje zdržet pár hodin nebo celý víkend. Jednodenní cestovní pojištění můžete využít při nečekaném kolapsu, úrazu, v případě připojištění odpovědnosti i ve chvíli, kdy další osobě způsobíte nedopatřením škodu (třeba na autě, v restauraci, či na jiném majetku).

Co by mělo jednodenní pojištění do zahraničí zahrnovat?

Pokud se v zahraniční destinaci nehodláte oddávat nejrůznějším sportům a vyrážíte zde jen za nákupy, památkami nebo běžnou turistikou, měla by jednodenní pojistka obsahovat kromě dostatečně vysokých limitů pro krytí léčebných výloh také odpovědnost za způsobenou škodu.

Cestujete-li do zahraničí vlastním vozidlem, případně si auto plánujete v cílové destinaci půjčit, doplňte základní cestovní pojištění také o rozšířené asistenční služby. Hodit se vám může i úrazové připojištění, které vás podrží v případě dlouhodobých následků vzniklých v důsledku úrazu.

Náš tip: Jak vysoké limity pojistného plnění byste měli při cestách do zahraničí volit? Pokud cestujete pouze po Evropě, postačí vám limit 5 000 000 Kč. Při cestách mimo Evropu potom volte vyšší, v ideálním případě potom neomezené plnění.

„Mám cestovní pojištění k platební kartě, to stačí“

Všeobecně platí, že cestovní pojištění sjednané k platební kartě je vždy lepší než žádné pojištění. Je ale potřeba vědět, co je v něm zahrnuté a co už ne. Před cestou byste měli ověřit též jeho limity a případné výluky, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Cestovní pojištění na jeden den sjednáte klidně i z auta

Pokud jste na „cestovko“ před cestou zapomněli, není problém si ho sjednat na poslední chvíli, třeba z auta, kterým míříte za hranice Česka. Pozor si dávejte jen na tzv. karenční lhůtu, která musí uplynout, aby bylo pojištění platné a pojišťovna v případě pojistné události plnila.

Praktický tip závěrem: Většinou je pojistka sjednaná okamžikem zaplacení pojistného, v některých případech ale musí uplynout například 24 hodinová lhůta, případně sjednané cestovní pojištění platí až následující den po sjednání.

  Nejvýhodnější cestovní pojištění online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články