PRÁCE 🧰

Cesta do zahraničí autem a asistenční služby: Kdy na nich rozhodně nešetřit?

4. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Základní info k havarijnímu pojištění

Cestování autem na zahraniční dovolenou je pro řadu Čechů přirozenou volbou. Důvody jsou víc než zřejmé a spočívají nejen v cenové dostupnosti, ale také možnosti zastavovat, kde se vám zrovna zlíbí. V nadšení z nadcházející dovolené je však snadné podcenit řádnou přípravu.

Cesta autem do zahraničí: Kdy se vyplatí si za asistenci připlatit?

Dovolená, která se proměnila v noční můru

Pojišťovny každoročně řeší stovky pojistných událostí, kdy jejich klienti vyráží na zahraniční dovolenou vlastním autem, které ale odpovídajícím způsobem nepojistí. Spousta cestovatelů se totiž mylně domnívá, že jim stačí povinné ručení sjednané v Česku. To ale kryje pouze škody, které způsobí vlastním vozidlem ostatním účastníkům provozu. Na škody na vlastním autě se už pojistka nevztahuje. Pro tyto účely je potřeba sjednat si havarijní pojištění.

„Havarijko“ si ale řada klientů neplatí. Pokud je tedy na zahraniční cestě potká porucha nebo se dokonce vozidlo stane nepojízdným, pojišťovna nemá dotyčnému jak pomoci a ten bude muset opravu, odtah nebo v krajním případě i repatriaci vozu zpátky do Česka uhradit z vlastní kapsy. Když si vezmete, že odtahové společnosti si standardní účtují okolo 21 korun za kilometr jízdy tam i zpět, pak si poměrně snadno spočítáte, že odtah vozidla třeba z chorvatského Zadaru vás vyjde klidně na 50 000 Kč!

V nesnázích pomůžou asistenční služby

Možností, jak se na případné komplikace s vozidlem připravit, je pojištění, které bude zahrnovat rozšířené asistenční služby. Ty si můžete sjednat jako připojištění k běžnému povinnému ručení, v rámci krátkodobého havarijního pojištění nebo jako speciální balíček k cestovnímu pojištění (nabízejí ho pouze některé pojišťovny u nás).

Kvalitní asistenční služba do zahraničí by měla zahrnovat:

  • Opravu vozidla na místě, nebo odtah do nejbližšího servisu
  • Parkovné
  • Náhradní ubytování
  • Zapůjčení náhradního vozidla
  • Náhradní dopravu do cíle cesty nebo domů
  • Repatriaci neopraveného automobilu do ČR
  • Překladatelské nebo právní služby

Na kolik vás tohle všechno vyjde? Rozšířená asistence, coby součást výše zmíněných pojistných produktů, stoí většinou pár stokorun. V porovnání s výdaji, které můžete v případě nepojištěného vozu uhradit z vlastní kapsy, jde o naprosto zanedbatelnou částku.

Kdy si za asistenční služby do zahraničí připlatit?

Pokud víte, že váš vůz už není v ideální kondici, rozhodně volte to nejvyšší možné krytí a připojistěte si všechna rizika, která vás na zahraniční cestě mohou potkat. Totéž platí i pro situace, kdy cestujete mimo Evropskou unii nebo do vzdálenějších destinací, odkud by se vám repatriace vozu notně prodražila.

A protože některé pojišťovny udávají limity v korunách a jiné v kilometrech, při výběru vhodného produktu vždy zohledněte, jak daleko cestujete a v jaké kondici je vaše auto. Nezapomeňte pročíst ani seznam výluk, na základě kterých může vybraná pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články