PRÁCE 🧰

Krátkodobé havarijní pojištění vám na cestách ušetří peníze i nervy

1. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Výběr havarijního pojištění

Povinné ručení kryje škody na majetku a zdraví osoby, která se stala obětí nehody zaviněné pojištěným. Nelze jej ale uplatnit na škodu vlastníka vozidla – pojistníka, neboli pojištěného. Pro tyto případy se vyplatí sjednat si pojištění havarijní.

Krátkodobé havarijní pojištění ochrání peněženku i vaše nervy

Když nechcete platit víc, než musíte

Havarijní pojištění kryje škody na vašem autě, které vzniknou v důsledku autonehody, ale i dalších situací, kam patří například vandalismus, živelné pohromy, okus zvířetem nebo třeba odcizení. Vždy je samozřejmě důležité, jak je postavená konkrétní pojistná smlouva, a jaká rizika jsou její součástí.

Mnoho řidičů od sjednání havarijního pojištění odrazuje vyšší cena, která se pohybuje okolo několika tisícovek ročně. Naštěstí existuje alternativa v podobě krátkodobého havarijního pojištění, která je ideální třeba pro řidiče vyrážející na zimní dovolenou do zahraničí.

Krátkodobé havarijní pojištění ochrání peněženku i vaše nervy

Krátkodobé pojištění auta do zahraničí ochrání peněženku i vaše nervy

Stále více tuzemských pojišťoven nabízí produkt v podobě krátkodobého havarijního pojištění, které si sjednávají řidiči zejména před příchodem chladného počasí. Právě zima je totiž nejrizikovějším ročním obdobím, které pravidelně navyšuje statistiky nehod na tuzemských i zahraničních silnicích.

O krátkodobém havarijním pojištění také často přemýšlejí i řidiči, kteří se vlastním vozem vydávají na zahraniční dovolenou. Dlouhé hodiny za volantem a stovky kilometrů na tachometru zvyšují riziko nehody, která se může za našimi hranicemi nepěkně prodražit.

Mohlo by vás zajímat: Pokud vám auto v zahraničí vypoví službu, počítejte s tím, že cena za odtah zpět do Česka může začínat na 18 Kč za kilometr. Standardem ovšem bývá sazba 25 Kč/km a výjimkou nejsou ani odtahové služby, které si za kilometr účtují rovnou 45 Kč!

Pokud nechcete zbytečně riskovat, krátkodobé havarijní pojištění si sjednávejte s vysokými limity pojistného plnění a rozhodně zvažte taky vhodné připojištění. Informujte se také o výlukách, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Krátkodobé havarijní pojištění ochrání peněženku i vaše nervy

Krátkodobé havarijní pojištění: Cena je ovlivněna mnoha faktory

Stejně jako u povinného ručení nebo klasického havarijního pojištění ovlivňuje i cenu toho krátkodobého nespočet faktorů. Nejde jenom o věk, bonusy a malusy řidiče, ale taky typ automobilu nebo destinaci, do které s vlastním automobilem vyrážíte.

Krátkodobé pojištění auta do zahraničí u nás dnes nabízí Allianz, Česká pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna, Direct a UNIQA.

Rozsah pojistného krytí je u jednotlivých pojišťoven podobný, v čem se ovšem jejich produkty liší, to je minimální doba pojištění. Zatímco u Allianz si sjednáte krátkodobé „havarijko“ minimálně na tři měsíce, Česká pojišťovna váš vůz pojistí klidně jenom na čtrnáct dní.

Jak vybrat to nejvýhodnější havarijní pojištění? Kalkulačky napoví!

Pokud se chcete v nabídce pojišťoven bezpečně zorientovat, vyplatí se prozkoumat nejrůznější online srovnávače a kalkulačky, které vám na základě vstupních parametrů doporučí to nejvýhodnější pojištění.

Na tomto místě je ovšem důležité zmínit, že nejvýhodnější se automaticky nerovná také nejlevnější. Při výběru vhodné pojistky se zajímejte nejen o rozsah pojistné ochrany, ale také o limity pojistného plnění a zmíněné výluky.

Neméně důležité je taktéž pročíst podmínky vybrané pojišťovny, pozornost věnovat nejrůznějším poznámkám pod čarou a hvězdičkám, případně si nechat od zkušeného pojišťovacího specialisty vysvětlit, na co vše máte nárok a do jaké výše.

  Kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Policie ČR, Allianz, Česká pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna, Direct, UNIQA.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články