PRÁCE 🧰

Pro koho je vhodné krátkodobé havarijní pojištění a jak ho sjednat online?

9. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Výběr havarijního pojištění

Bez povinného ručení auto na silnici nesmí. Jak je to ale s havarijním pojištěním? To si řidiči sjednávají čistě dobrovolně. Protože ale nejde o nejlevnější pojistku, platí si ho zhruba čtvrtina řidičů v Česku. Jak auto pojistit a za pojistku příliš nepřeplatit? Odpovědí může být krátkodobé havarijní pojištění.

Komu se vyplatí krátkodobé havarijní pojištění a jak ho sjednat?

Nepleťte si pojmy s dojmy

Hned v úvodu je potřeba uvést, že povinné ručení kryje škody způsobené provozem vlastního vozidla ostatním účastníkům silničního provozu. Škody na vlastním vozidle kryje havarijní pojištění.

Jeho cena se odvíjí od mnoha faktorů (např. věk a bydliště řidiče, motorizace, stáří, hodnota a způsob využití vozu, zabezpečení auta nebo výše spoluúčasti). Průměrná cena havarijního pojištění se pohybuje od 8 do 11 tisíc korun ročně.

Výsledná cena se odvíjí nejen od výše uvedených parametrů, ale také od rizik, před kterými má pojistka auto (případně jeho posádku) chránit. Pojistit si můžete například vandalismus, odcizení, živly nebo i úraz, či zavazadla. Vždy je samozřejmě důležité, jak je postavená konkrétní pojistná smlouva, a jaká rizika jsou její součástí.

Na jak dlouho se havarijní pojištění sjednává?

Havarijní pojištění lze sjednat dlouhodobě, (obvykle na dobu jednoho roku), ale také jen na pár měsíců nebo týdnů. A právě tady se ke slovu dostává krátkodobé havarijní pojištění.

Kdy lze krátkodobé havarijní pojištění využít:

  • během dovolené v zahraničí,
  • pro služební cesty,
  • pro sezónní výjezdy (například pro motorkáře nebo majitele obytných vozidel).

Mohlo by vás zajímat: Pojištění odtahu vozidla ze zahraničí není samozřejmost. Pozor, abyste nebyli na cestách překvapení

Kdo u nás krátkodobé havarijní pojištění nabízí?

Krátkodobé pojištění auta u nás nabízí Kooperativa, Generali Česká pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna, Direct a UNIQA. Rozsah pojistného krytí je u jednotlivých pojišťoven podobný, v čem se ovšem jejich produkty liší, to je minimální doba pojištění.

Zatímco u České podnikatelské pojišťovny si sjednáte krátkodobé havarijní pojištění minimálně na tři měsíce, Kooperativa váš vůz pojistí klidně jenom na patnáct dní. Havarijní pojištění na měsíc nabízí pojišťovna Uniqa a Direct, která chystá novinku v podobě havarijního pojištění na týden.

Mohlo by vás zajímat: Někteří vychytralí řidiči před cestou na dovolenou u vybrané pojišťovny uzavřou klasické havarijní pojištění, které mohou do dvou měsíců od sjednání bez sankcí a komplikací vypovědět, což také po návratu z dovolené učiní. Pojišťovna jim samozřejmě nespotřebované pojistné vrátí. Celá tato situace je ale poměrně groteskní a diskutabilní. Nelegální ale samozřejmě není.

Jak havarijní pojištění na měsíc nebo týden sjednat?

Při výběru se vyplatí využít kalkulačku havarijního pojištění, která za vás na základě vstupních údajů najde aktuální nabídky, které mezi sebou můžete jednoduše porovnat skrze krytá rizika, ale i cenu pojistného.

Při výběru dbejte nejen na cenu, ale zejména na rozsah pojistné ochrany a jednotlivá rizika. Při cestách do zahraničí volte rozšířenou asistenci, která bude zahrnovat také odtah zpět do Česka. Nezapomeňte si pojistit také vandalismus, odcizení nebo třeba skla.

Pokud si z nabízených produktů vyberete, pojistku můžete sjednat a zaplatit online. Jakmile je pojistné připsáno na účet pojišťovny, vaše pojistka je tímto uzavřená a vy můžete bez obav vyrazit na cestu.

  Nejlepší krátkodobé havarijní pojištění

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články