PRÁCE 🧰

Jak správně nastavit pojištění čelního skla, aby vám pojišťovna škodu uhradila?

10. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Zatímco ještě v roce 2015 se rozbitá čelní skla běžně hradila z povinného ručení, později už pojišťovny přestaly tyto škody proplácet. A to i v případě přítomnosti policie, svědků i viníka, který podepíše prohlášení. Jak se k penězům přesto dostat? Poradíme!

Jak na pojištění čelního skla, aby za vás pojišťovna škodu uhradila?

Články na téma připojištění k povinnému ručení:

  1. Jaké připojištění se vyplatí sjednat k řádnému povinnému ručení?
  2. Která připojištění se vyplatí sjednat k běžnému povinnému ručení?
  3. Jak na pojištění čelního skla, aby za vás pojišťovna škodu uhradila? - právě čtete

Výměna autoskla z povinného ručení už většinou není možná

Důvodem, proč v minulých letech přestaly pojišťovny vyplácet škody související s poškozením čelního skla z povinného ručení, byl přístup některých vykutálených řidičů. Ti totiž stále častěji uplatňovali i škody, které odlétnutý kamínek nezpůsobil. Dnes je proto poměrně složité peníze od pojišťovny získat. Přesto to není nemožné.

Nejdříve se zkuste domluvit s viníkem

Ideální je samozřejmě situace, kdy se s řidičem, od jehož auta inkriminovaný kamínek odlétl, domluvíte na nahlášení škody a následném uhrazení z jeho povinného ručení. Pojišťovna ale bude i v tomto případě pravděpodobně požadovat kamerový záznam (stačí ten z palubní kamery). Viník nehody navíc musí sám uznat vinu, čímž přijde o bonusy. V praxi je tak tento postup poměrně obtížně aplikovatelný a skutečně výjimečný.

Sjednejte si pojištění čelního skla

Na tomto místě je potřeba opět připomenout, že skla automobilu nejsou součástí rizik, která standardně kryje povinné ručení. A pojištění čelního skla často nenajdete ani v základních balíčcích havarijního pojištění. Většinou je totiž potřeba toto riziko připojistit samostatně. Některé pojišťovny službu nabízí k povinnému ručení, jinde jde o samostatnou pojistku.

Pokud si pojištění čelního skla sjednáte k povinnému ručení, bude potřeba počítat s jistou spoluúčastí. Ta se liší napříč pojišťovnami i jednotlivými produkty. U havarijního pojištění většinou pojištění předního skla není podmíněno spoluúčastí. Pojistka ale bývá mnohem dražší.

  Porovnat nabídky havarijního pojištění

Náš tip: Rozsah pojištění skla u auta se u jednotlivých pojišťoven liší. Většinou se ale vztahuje na všechna obvodová skla. Z pojistky jsou naopak vyjmuta střešní a panoramatická skla. Pamatujte také na to, že pojištění nekryje škody na sklech, pokud v rámci pojistné události dojde k poškození jiných částí vozu (např. v důsledku autonehody).

Jaká je cena pojištění předního skla?

Každá pojišťovna si samozřejmě účtuje rozdílnou cenu za (při)pojištění skel. Obecně se ale cena za pojištění předního skla (případně dalších obvodových skel) pohybuje okolo 700 Kč až 1 500 Kč ročně. Pojistné limity jsou ale v tomto případě poměrně nízké a činí zhruba 10 000 Kč, což může být třeba u vozidel s vyhřívanými skly nedostatečná částka.

Jak vybrat pojištění čelního skla? Zkuste to online

S výběrem vhodného produktu vám pomůžou nejrůznější kalkulačky a srovnávače. Ty za vás dostupné produkty nejen najdou, ale také porovnají nebo seřadí podle ceny. Vy si tak můžete snadno ověřit, zda se vám vyplatí pojistit si přední sklo v rámci havarijního pojištění nebo si toto riziko sjednat jako připojištění k běžnému povinnému ručení.

Při výběru si dávejte pozor nejen na výši pojistných limitů, ale také skutečnost, zda konkrétní pojišťovna stanovuje zmíněný limit na každou pojistnou událost zvlášť nebo pracuje s limitem stanoveným na celý pojistný rok. Pozornost věnujte i podmínkám vybraného produktu a výlukám, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Praktický tip závěrem: Pokud k pojistné události dojde, co nejdříve tuto skutečnost nahlaste pojišťovně. Opravu pak řešte výlučně u smluvního servisu vybrané pojišťovny, u níž máte (při)pojištění skel sjednané.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články