PRÁCE 🧰

Jak probíhá výměna čelního skla a jaká je cena?

17. 10. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Čas od času se stane, že odletí kamínek od jedoucího vozidla před vámi, s trochou štěstí se nic nestane. V opačném případě dojde k poškození čelního skla. Z malého tečky se může rozrůst velká prasklina a to už může znamenat problém.

Výměna čelního skla

Každý, kdo denně najezdí pár desítek nebo stovek kilometrů se jistě obává rozbitého čelního skla. Pro tyto případy je vhodné mít sjednané připojištění. Opravu tak nemusíte platit ze svého. 

Pozor na pokutu!

Jedna malá prasklinka sice nemusí vypadat zle a není pro vás důvod výměny, jenže co když se rázem rozleze do něčeho většího, pak vás může nepříjemně zaskočit pokuta ze strany policejní hlídky. Ve správním řízení tak počítejte až s 10 tisíci korun a k tomu 5 přičtených bodů na kontě. Samozřejmě, můžete se spoléhat na benevolenci policie nebo jim namluvit, že se to stalo právě před chvílí, ale...

Celé sklo nebo jen výplň?

Kromě výměny celého skla je možné přistoupit k alternativě v podobě stmelení poškození. To se provádí jen pokud je poškození malinké (do 4 milimetrů), zároveň se nesmí vyskytovat v zorném poli řidiče a musí být minimálně 7 cm od okraje skla - jinak hrozí, že by se sklo při opravě celé rozsypalo. Pokud je to možné, používá se na opravu bezbarvá pryskyřice. I tuto alternativu pojišťovny běžně proplácejí.

V případě kompletní výměny je potřeba počítat s delším časem opravy. V některých autoservisech provádějí změnu expresně do pár hodin, jinde si počkáte den nebo dva. 

Co je nutné mít sebou do autoservisu?

Jakmile se rozhodnete pro výměnu, bude nutné kontaktovat pojišťovnu na zákaznické lince. Tam řeknete, co se stalo a co potřebujete. Pojišťovna vám doporučí smluvní autoservisy v okolí vašeho bydliště, kde provedou výměnu. Kromě auta je nutné s sebou vzít i zelenou kartu, číslo pojistné smlouvy, technický průkaz a svůj řidičák. V servisu následně sklo vymění. Krok s pojišťovnou bychom nepřeskakovali, protože pokud vyrazíte do servisu, který není na smluvním seznamu, mohlo by to dopadnout tak, že si ve finále celou výměnu zaplatíte - což je kontraproduktivní.

Jak probíhá výměna předního skla v autoservisu?

  • jako první se musí demontovat stěrače a následně jejich plastové kryty z prostoru motoru
  • následně se sklo proměří a začne se odřezávat, v některých případech je nutné odstranit nejdříve bauset (gumu)
  • jakmile je toto provedeno, je nutné sklo odstranit - nejlépe v celku
  • z okrajů karoserie, které drží sklo se musí odstranit lepidlo
  • nové sklo se vyleští a odmaští
  • na sklo a následně kastly vozu se nanáší primární složky - Primer
  • následně se na sklo nanese lepidlo a usadí se na správné místo, kde se bezpečně uchytí
  • jako poslední se zpět montuje krytka motůrku stěračů a stejně tak ony samotné

Cena výměny čelního skla a kdo to zaplatí?

Jestliže viníka, který vám prasklinu způsobil doženete, je možné výměnu zaplatit z jeho povinného ručení. Jenže takových případů je minimálně, ne každý se přizná, nebo je u incidentu chycen. Nejlépe uděláte, když nenecháte nic náhodě a sklo si necháte ideálně připojistit. V některých případech můžete mít nulovou spoluúčast, jinde už po vás nějaké procento spoluúčasti budou chtít - záleží na pojišťovně a také na tom, jestli připojištění sjednáváte k povinnému ručení nebo havarijním pojištění. Vždy ale volte variantu připojištění, protože pokud byste pojistnou událost nahlásili v rámci havarijního pojištění, nemuselo by se vám to vůbec vyplatit a navíc by se vám snížily bonusy.

Poslední variantou je, že připojištění nemáte, viník v nedohlednu, a tak si budete muset celou výměnu uhradit sami. V takovém případě počítejte s částkou od 5 do 30 tisíc korun (záleží na konkrétním modelu auta), jestliže ve skle máte navíc zabudované vyhřívání nebo clony, může se finální částka vyšplhat mnohem výše.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články