PRÁCE 🧰

Jak na výměnu autobaterie

25. 2. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Základní info k auto-moto bateriím Auto-moto baterie a nabíjení

Autobaterie je srdcem auta, z ní je napájeno nejen zapalování, ale také další elektrické systémy, nacházející se v autě. Problém pak nastává, pokud byla baterie poškozena, či je již stará. Dnes vám přinášíme jednoduchý návod, jak vyměnit starou či poškozenou autobaterii za novou funkční

Jak na výměnu autobaterie

Autobaterie nejčastěji odchází v dobu, kdy je to pro vás nejméně vhodné. Nejlépe ráno, když nestíháte do práce, či na důležitou schůzku. Takový problém se však dá jednoduše dočasně vyřešit, a to pomocí startovacích kabelů a druhého auta. Baterii lze takto "nakopnout" pouze v případě, že není nijak viditelně poškozena.

S vozidlem poté musíte ujet určitou vzdálenost, aby se váš akumulátor dostatečně dobil. Baterka se nejčastěji vybíjí v případě, že necháte omylem zapnutá světla, či pokud necháte ve starších automobilech zapojené custom rádio. Je však možné, že už je baterie ve vašem voze jednoduše stará, a proto se častěji vybíjí.

Kvalitní autobaterie v nabídkách e-shopů

Jestliže na první pohled uvidíte, že se na akumulátoru nachází praskliny, bubliny, či jiná opotřebení, nezbývá nic jiného, než ji okamžitě vyměnit. Jak však na to? Není to nic složitého, co byste nezvládli doma, či na parkovišti.

Připravte si vše potřebné

K výměně autobaterie budete potřebovat samozřejmě nářadí, kterým odpojíte svorky z kontaktů a šrouby z úchytů staré baterie. Dále si připravte i druhý, nejlépe nový akumulátor. O tom, jak vybrat tu správnou baterii do auta jsme psali již dříve. Dále by se vám v případě poškozené autobaterie mohly hodit také rukavice, abyste si jejím obsahem (elektrolytem) nepotřísnili ruce. 

Demontáž staré autobaterie

Nejdůležitější věcí na výměně autobaterie je její samotná lokalizace. V nejčastějších případech se baterie nachází vepředu pod kapotou, může se však nacházet také vzadu v kufru. Po úspěšné lokalizaci akumulátoru zkontrolujte, zda máte všechny elektrické spotřebiče v autě vypnuty, nejčastěji rádio a světla.

Startovací kabely v nabídkách e-shopů

Pokud se všechno zdá být v pořádku, můžete začít se samotnou demontáží. Baterii bude určitě chránit plastík, který ji drží na místě. Doporučujeme si baterii před demontáží vyfotit abyste později věděli, jak tam přesně patří.

Dále k baterii vedou dva kabely, černý a červený (mínus a plus). Jako první odpojte pomocí nářadí (ne rukama) kabel s černou barvou, či velkým zřetelným znakem mínus. Poté odpojte kabel červený. Nakonec baterii vyjměte. Dávejte pozor, akumulátor nesmíte nijak naklánět, aby z něj nevytekl elektrolyt (u některých typů autobaterií).

Jak na výměnu autobaterie

Svorky a kleště na autobaterie a nabíječky

Očištění kontaktů a svorek

Následně je žádoucí, abyste zkontrolovali stav svorek. Pokud jsou zkorodované, či jinak poškozené, můžete je ocelovým kartáčem očistit. Stav svorek má vliv na správné startování a dobíjení akumulátoru. Čisté svorky poté odborníci doporučují natřít kontaktní vazelínou. Použitím této vazelíny můžete předejít oxidaci. 

Obdobně poté očistěte taktéž kontakty nové baterie a potřete je vazelínou. Akumulátor poté umístíte na místo původní baterie a pořádně upevníte v držácích podle fotky uchycení, které jste si před tím pořídili. 

Připojení baterie 

Baterii je pak důležité správně připojit, v případě špatného propojení nebude fungovat a může dojít k nevratnému poškození. Nejprve připojte červený kabel se symbolem plus a následně černý se symbolem mínus opět pomocí vhodného nářadí. Po zapojení nastavte hodiny a rádio a máte hotovo. 

Tento postup se nejlépe provádí na starších autech. Pokud se vám vybila autobaterie v novém autě, doporučujeme si zavolat do servisu, popřípadě si zjistit, kde všude je baterie uchycena, aby nedošlo k poškození vozu či samotného akumulátoru.

Zdroj médií: freepik.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články