PRÁCE 🧰

Autobaterie a jejich prodej přes internet

9. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Výběr auto-moto baterie Koupě baterie podle kritérií Auto-moto baterie a nabíjení

Pořídit si autobaterii přes internet je sice velmi pohodlné, ale má to svá rizika. Tím největším je problém s vrácením a reklamací.

Prodej autobaterií přes internet

Přes internet, respektive z e-shopů, si dnes pořizujeme už kdeco. Nemusíte se ani zvednout ze židle a koupit nové nebo ojeté auto, televizi, potraviny nebo třeba také autobaterii. Za pár dní ji máte doma, jen ji namontujete a hotovo. Jenže ono to nemá jen samá pozitiva!

Letitá skladovka

Zásadním problémem, je, že existují nejrůznější překupníci, kteří shánějí třeba vadné šarže akumulátorů nebo nejrůznější zapomenuté skladovky. Například polský obchodní řetězec nevyprodá všechny autobaterie naskladněné na podzimní sezónu. Rok a půl je suší ve vytápěném skladu, kde samozřejmě autobaterie docela trpí – krátkodobě jim to nevadí, ale za půl roku jim napětí poklesne třeba na 12,3 V a začne se tvořit sulfatace na elektrodách. Takhle tam mohou akumulátory ležet klidně další rok, než se jich prodejce rozhodne zbavit. Zjistí ale, že už nejsou v pořádku a vracely by se mu na reklamace, takže je levně prodá třeba překupníkovi z Česka.

Reklamace prakticky nemožná

Překupník si narychlo spíchne e-shop, nabídne autobaterie za cenu, která je nižší, než je cena velkoobchodní a objednávky se mu samozřejmě nakupí. Prodej je možný jen přes internet, firmy takovýchto překupníků často sídlí třeba v Praze na oblíbené adrese Kaprova 42/14. Zákazníci posléze chtějí baterie reklamovat, protože nic nevydrží a selhávají jim, ale nemají jak – když pošlou balík nazpět, nikdo ho nepřebere, telefon ve firmě nikdo nebere, na e-maily nikdo neodpoví.

Kdo doručí autobaterii koupenou přes internet?

Existují samozřejmě i solidní e-shopy s autobateriemi (a takových je většina), jenže i tam může zákazník při vrácení nebo reklamaci narazit na problém. Ono totiž není moc spedičních firem, které by chtěly autobaterii přepravovat. Jedná se totiž o nádobu, uvnitř které je kyselina, zjednodušeně je akumulátor považován za nebezpečný odpad a pošta s takovými věcmi nechce mít nic společného.

A pak je tu samozřejmě ještě riziko poškození při přepravě. Které je zejména u klasické zaplavené autobaterie docela enormní. Stačí, když někdo balík postaví na bok a může vytéct kyselina, což je něco, za co vám pošta určitě nepoděkuje.

Zdroj info: autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články