PRÁCE 🧰

Inteligentní nabíječka akumulátorů

17. 12. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Typy auto nabíječek Auto-moto baterie a nabíjení

Dnes asi nejrozumnější volbou při výběru nabíječky, je taková, která se o nabíjení postará sama. Říká se jim "inteligentní nabíječky", někdy také "automatické nabíječky".

Inteligentní nabíječka autobaterií

Je to vlastně poslední generace nabíječek, ačkoliv už jsou na trhu poměrně dlouho. Vyznačují se tím, že jsou schopné kontrolovat nabíjecí proces, baterii nepřebíjejí, nabíjením nepoškodí a přestanou nabíjet v okamžiku, kdy je nabitá. Poradí si nejen s klasickými olověnými akumulátory, ale i s moderními AGM nebo gelovými bateriemi. Zároveň zvládnou zajistit i nabití v relativně krátkém čase, ačkoliv se nejedná přímo o rychlonabíjení. To vše s žádnou nebo naprosto minimální interakcí ze strany uživatele.

Nabíjí úplně sama

Některé nabíječky umí i o něco málo více. Velmi často se na obalu chlubí tím, že zvládnou nabít i hluboce vybitou baterii. Což není vždy tak úplně pravda, respektive pravda je to jen z části. Za hluboce vybitou autobaterii bychom mohli považovat takový akumulátor, který má napětí 11 V a méně. Ty levnější inteligentní nabíječky mohou v takovém případě odmítnout nabíjet. Lepší značky si s takto vybitou baterií poradí a třeba takový C-TEK podle našich zkušeností umí nabíjet i totálně mrtvé akumulátory, které mají napětí lehce nad 7 V. Při nabíjení je většinou zohledněna i okolní teplota, aby nemohlo dojít k přebití autobaterie (za mrazu by se nabila do plna a za tepla by poté měla vyšší napětí, než má mít).

Další funkce

Příjemné jsou i další funkce, jako třeba udržování baterie nabité, což se hodí třeba při delší odstávce auta. Některé modely nabízejí i možnost regenerace, což brání stratifikaci, případně ji to zmírní. Velmi praktická je voděodolnost a odpojitelné kabely. U těch se zaměřte na kvalitu izolace, protože u levnějších nabíječek materiál může dříve degradovat a začít se rozpadat. Bužírka kabelů by měla být z měkčího plastu a samotné kabely by neměly být tenké jako ty od žároviček na vánoční stromek.

Bosch nebo CTEK

Pokud se jedná o konkrétní doporučení, tak do tisícovky by to byla asi nabíječka Bosch C3, která je velmi slušná a běžnému uživateli postačí. Kdo chce ještě lepší zařízení, může si s klidem pořídit CTEK MXS 5.0, se kterou máme výborné zkušenosti v rámci naší redakce. Rozhodně bychom se ale vyhnuli koupi nabíječky od neznámé značky, kde je krkolomně přeložený návod a výrobce od pohledu šetřil, kde se dalo.

Zdroj info: Autoaku.
Zdroj médií: redakce.

Podobné články