PRÁCE 🧰

Inteligentní nabíječka autobaterií

17. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Typy auto nabíječek Auto-moto baterie a nabíjení

Nabíjení autobaterií už dávno není tak složité, jako to bývalo kdysi. Není nutné nic nastavovat nebo počítat, stačí prostě připojit nabíječku na autobaterii a tím to z pohledu uživatele končí.

Inteligentní nabíječka baterií – co to je?

Rozdíl mezi manuální nabíječkou, která nabíjí stále stejným proudem a mezi inteligentní nabíječkou je především v tom, že druhá jmenovaná rozděluje nabíjení na fáze. Tím jednak přenáší naprostou většinu starostí z uživatele na sebe a zároveň je to prospěšnější i pro autobaterii, která je nabíjena šetrněji.

Posledních zhruba patnáct let znamenalo pro inteligentní nabíječky obrovský boom. Už to nejsou drahá zařízení, naopak. Ty levnější koupíte v supermarketu za pár stovek a popravdě nejsou vůbec špatné. Dražší zařízení zvládají různé speciální režimy, jako například regenerační nebo desulfatační a podobně. Všechny ale umí i režim udržovací, tedy „zapoj a zapomeň“. Majitel tak může v klidu připojit nabíječku a nechat třeba půl roku auto odstavené. Nabíječka se postará o to, že autobaterie bude stále nabitá a vozidlo tedy kdykoliv připravené k jízdě. Ty nejlepší a nejdražší nabíječky za uživatele vyřeší i polaritu (je jedno, jak jejich svorky zapojíte na baterii) a umožní sledovat průběh nabíjení v mobilní aplikaci. Nicméně to už se bavíme o skutečně docela vysokých cenovkách a vybavení vhodném spíše pro autoservis.

Podle čeho vybírat inteligentní nabíječku

  • Podívejte se, jakou baterii nebo baterie (v případě více vozidel) budete potřebovat nabíjet. Většina nabíječek umí klasické, EFB, AGM, GEL, ale na lithiové autobaterie je potřeba pořídit speciální nabíječku.
  • Značka je alespoň nějakou elementární zárukou, že zařízení bude plnit to, co slibuje. Ano, na nejrůznějších více či méně důvěryhodných čínských webech lze nalézt produkty, které jako nabíječka autobaterií vypadají, ale upřímně bychom je asi na baterii vozidla s klidným svědomím nezapojovali. Pokud můžeme z vlastní zkušenosti nějaké značky inteligentních nabíječek doporučit, pak Bosch, Noco, CTEK a pokud hledáte co nejlevnější produkt, pak Ultimate Speed, kterou splašíte v Lidlu v akci za 350 korun.
  • Je fajn, když je nabíječka disponuje ochranou alespoň IP64, nebo ještě lépe IP65. Můžete ji tak nechat bez obav nabíjet autobaterii i třeba v dešti.
  • Režim regenerace může znamenat u každého výrobce něco trochu jiného. Nastudujte si to dopředu, ať více, co to s akumulátorem provádí. Odstranění sulfatace je něco jiného než funkce promíchání elektrolytu za účelem destratifikace.
  • Provedení svorek obvykle ukáže, jak moc kvalitní materiály výrobce použil. Ideální jsou svorky měděné, ale velké proudy nabíječka nepřenáší, takže to ani hliník není vyloženě na škodu. Plastové kryty by měly pevně držet a neodpadávat. Zaměřte se na izolaci kabelů, která může v mrazech křehnout a praskat.
  • Velkou výhodou je příslušenství, které lepší výrobci nabízejí. Za zmínku stojí třeba konektor, který se „na pevno“ připojí na póly baterie a vyvede se třeba do nějakého přístupnějšího místa, nebo dokonce do interiéru auta. Nabíjet lze i pomocí autozásuvky na 12 V, pokud ji auto neodpojuje, když se vypne motor.

Zdroj info: autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články