PRÁCE 🧰

VIDEO: Jak se pohybují ceny akumulátorů do auta

25. 5. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Základní info k auto-moto bateriím Auto-moto baterie a nabíjení

Bez nabitého akumulátoru se žádné moderní auto neobejde. Investice do autobaterie se však můžou lišit. Platit můžete jak za kvalitu a kapacitu baterie, tak i za značku, kterou pořizujete.

Cena akumulátoru do auta

Články na téma cena baterie do auta:

  1. Kdy postačí levnější baterie
  2. Kdy sáhnout po dražší baterii
  3. Cena akumulátoru do auta - právě čtete
  4. Levné autobaterie: Proč se nevyplatí?

Jak vybírat autobaterie

Při výběru autobaterií byste se měli rozhodovat podle několika zásadních parametrů. Cena autobaterie je rozhodně jedním z nich, ale ne jediným.

Technologie baterie

Při nákupu baterie budete volit mezi několika různými technologiemi. Nejstarší, ale stále funkční a využívané, jsou olověné WEB autobaterie. Vybrat můžete také GEL, AGM, EFB nebo kalciový akumulátor.

Rozměry baterie

Při tomto rozhodování vám pomůže místo v motorovém prostoru, které je vyhrazené právě pro baterii. Jednoduše se dá říct, že příliš velká baterie by se tam nevešla, moc malá by naopak mohla způsobovat problémy neukotvením a případným pohybem za jízdy.

Napětí, kapacita a startovací proud

Před rozhodnutím o koupi baterie byste měli vědět, jaké napětí je vhodné pro váš vůz. Zároveň byste měli zvolit model s dostatečnou kapacitou a startovacím proudem. V opačném případě byste si mohli přivodit problém. Vhodné parametry nicméně jednoduše zjistíte z manuálu k vozidlu.

Pólování baterie

Pólování akumulátorů se liší hlavně u evropských a asijských vozů. Pokud byste sáhli po baterii s nevhodným pólováním, nemuseli byste ji být schopni správně zapojit.

Cena autobaterie

Ceny akumulátorů do auta se pohybují na různé úrovni. Dá se říct, že baterie s menším výkonem pořídíte levněji. Ceny nejlevnějších autobaterií se pohybují kolem 1000 korun, některé mohou klesnout i pod tuto magickou hranici. Tyto baterie mají ale kapacitu kolem 40 Ah, proto jsou vhodné spíše pro menší benzínové vozy bez rozsáhlé elektroniky. Za nejdražší baterie zaplatíte i desítky tisíc korun. Tyto akumulátory si pak poradí i s velkým osobním vozem, dodávkou i nákladním automobilem.

Jak se šetří na materiálu autobaterií

Zdroj info: Project Autoaku Klatovy.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články