PRÁCE 🧰

VIDEO: Kdy je výhodné koupit značkovou „dražší“ autobaterii

26. 4. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Výběr auto-moto baterie Koupě baterie podle ceny Auto-moto baterie a nabíjení

Autobaterie představuje nepostradatelnou součást každého vozu. Bez ní jednoduše nenastartujete. Na trhu můžete najít nepřeberné množství výrobků s různými parametry i cenovkami. Víte, kdy se vám vyplatí použít ty dražší autobaterie?

Kdy sáhnout po dražší baterii

Články na téma cena baterie do auta:

  1. Kdy postačí levnější baterie
  2. Kdy sáhnout po dražší baterii - právě čtete
  3. Cena akumulátoru do auta
  4. Levné autobaterie: Proč se nevyplatí?

Autobaterie je možné dělit podle různých parametrů. Kromě rozměrů, kapacity nebo využité technologie, to může být i cena. Ta se pohybuje od stovek korun po tisíce a v některých případech i desetitisíce. Jsou případy, kdy vám bude stačit i levnější akumulátor, v jiných ale bude lepší koupit dražší baterii.

Nevýhody levnějších autobaterií

Nespornou výhodou levnějších baterií je právě jejich cena a tím i dostupnost. Na druhé straně ale můžete narazit i na řadu nevýhod. Mezi ně patří i to, že cena výrobku se často odvíjí od úspor v technologii a použitém materiálu. Kvalitu použité technologie nedokážete zkontrolovat, avšak úspory na materiálu se projeví na váze baterie. Rozdíl váhy srovnatelných baterií se rovná úspoře olova, což se projeví na životnosti baterie. „Lehký“ levnější akumulátor se pravděpodobně rychleji opotřebí a bude třeba ho vyměnit.

Samostatnou kapitolou je pak kapacita a výkon baterie. U levnějších baterií je třeba očekávat nižší výkon. Na moderní auta s elektronickou výbavou tedy nemusí stačit. Při výběru konkrétního modelu byste měli myslet na to, že skutečný výkon se od toho deklarovaného může lišit. Povolená odchylka je až 10 %.

Kdy se vyplatí dražší baterie

Po dražších bateriích byste měli sáhnout v případě, že máte velký vůz s množstvím elektroniky. Pokud jezdíte na naftu, tak o to spíš. Kvalitní baterie s velkým výkonem zvládne starty bez problémů. Připravte se na to, že jejich cena se bude pohybovat mezi 2 000 a 4 000 Kč. Pokud ale vlastníte automobil vybavený Strat/stop systémem připravte se na ještě hlubší zásah do vašeho rozpočtu, protože tato vozidla vyžadují speciální akumulátory.

Po ověřené značce baterií s dobrou výdrží a skvělým výkonem byste měli sáhnout zejména v následujících případech užití:

  • vozidlo používané v rozvážkovém provozu (velké množství startů);
  • vozidlo taxi, ambulance, zásahové vozidlo;
  • Vozidlo dovybavené náročnými elektrickými spotřebiči.

Pro tyto automobily můžete vybírat i mezi bateriemi typů EFB a AGM určenými pro mikro hybridní vozidla. Ty jsou pro běžné osobní vozy nevhodné, z ekonomického hlediska už by se vám investice nevyplatila. Jejich ceny se šplhají k vyšším tisícům nebo dokonce k desetitisícům korun.

Jak vybrat auto-moto baterii a kdy se vyplatí sáhnout po dražší baterii

Zdroj info: Project autoaku Klatovy.
Zdroj médií: Redakce.

Podobné články