PRÁCE 🧰

VIDEO: Baterie do auta se start-stop systémem

28. 5. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Typy baterií Auto-moto baterie a nabíjení

Systémy start-stop jsou často proklínány za to, že ničí motory aut. Do značné míry je to pravda, ale dávají zabrat hlavně autobaterii, která na to musí být stavěná.

Baterie start-stop

Články na téma druhy baterií:

  1. EFB baterie
  2. Trakční baterie
  3. Přídavná baterie do auta
  4. Baterie start-stop - právě čtete
  5. Typy baterií a vhodné autonabíječky

Pro to, jakou výrobce auta použije autobaterii je v případě vozidel se start-stop systémy rozhodující jeden faktor. Pakliže má dané auto systém brzdné rekuperace, volí automobilka AGM baterii, v případě, že vůz rekuperaci nemá, najdete v něm pravděpodobně EFB baterii.

AGM baterie

Jak už bylo uvedeno, jedná se o typ baterií používaných především u aut se spalovacími motory, která jsou vybavena brzdnou rekuperací. AGM (absorbed glass mat) mají tu zvláštnost, že elektrolyt mezi články není "volně", ale je nasáklý ve speciální tkanině ze skelných vláken nebo polyethylenu. Mřížky tak odděluje právě tato tkanina nasáklá elektrolytem a jelikož je celá sestava stlačena, nehrozí, že by se uvolněný aktivní materiál z desek dostal dolů na dno akumulátoru.

AGM baterie Varta

Mezi výhody AGM baterií patří zejména schopnost poskytovat vysoké výkony, odolnost proti otřesům, delší životnost a odolnost proti cyklickému zatížení. Nevýhodou je docela vysoká cena, která se většinou pohybuje od 3 do 6 tisíc korun. Pozor také na nabíjení - je potřeba speciální nabíječka, ta běžná, bez automatické regulace, by AGM akumulátor mohla velice rychle zničit.

EFB baterie

Tady se s rekuperací nepočítá, ale v případě vypínání motoru na každé křižovatce a při každém zastavení, to startovací akumulátor nemá úplně snadné. EFB (enhanced flooded battery) baterie jsou tak do značné míry vylepšené klasické olověné zaplavené akumulátory. Mají zesílené desky elektrod a výrobci napříč trhem přidávají i další vylepšení, jako třeba různé speciální separátory, případně speciální konstrukční prvek, který zajišťuje mísení elektrolytu a zabraňuje jeho stratifikaci. Při správné péči by EFB akumulátory měly vydržet i přes čtvrt milionu startů (Banner uvádí 270 000).

EFB baterie Varta

Smutnou realitou je, že EFB baterie jsou sice odolnější, ale jejich zesílené desky jsou často tak silné, jako u zcela obyčejných autobaterií vyráběných třeba 15 let nazpět. Dnes je tlak především na cenu a výrobci zejména levnějších autobaterií s olovem na deskách dost šetří.

Čím se liší baterie do start-stop systému

Zdroj info: Project autoaku Klatovy.
Zdroj médií: Depositphotos, Varta.

Podobné články