PRÁCE 🧰

VIDEO: Kdy postačí levná autobaterie?

23. 4. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Výběr auto-moto baterie Koupě baterie podle ceny Auto-moto baterie a nabíjení

Autobaterie můžete sehnat v různých cenových hladinách. V některých případech vám bude stačit levný model, jindy bude lepší si připlatit. Pojďme se podívat na to, jaké možnosti máte.

Kdy postačí levnější baterie

Články na téma cena baterie do auta:

  1. Kdy postačí levnější baterie - právě čtete
  2. Kdy sáhnout po dražší baterii
  3. Cena akumulátoru do auta
  4. Levné autobaterie: Proč se nevyplatí?

V čem se liší levné a dražší baterie

Mezi levnými a drahými bateriemi bývají často značné rozdíly. Ty nejzřejmější najdete uvedeny přímo na obalu. Jedná se hlavně o kapacitu a výkon baterie. Co ale na první pohled neuvidíte je možná odchylka. Legálně se udávané parametry mohou od skutečných lišit až o 10 %. To může při použití znamenat velký rozdíl.

Svou roli může hrát i značka a výrobce baterie. Kvalitní producenti si zakládají na dobrém jméně a proto uvádějí pravdivé údaje. Zároveň také využívají při výrobě kvalitní materiály, které zaručí, že baterie bude fungovat tak, jak má.

Levné autobaterie

Nejlevnější akumulátory do auta seženete i pod 1000 Kč. U takových baterií ale musíte počítat s tím, že budou vyrobeny z levnějších a méně kvalitních materiálů. Takové baterie budou nejen méně výkonné a také ne tolik spolehlivé.

Slabší baterie s menší kapacitou, které vám budou dobře sloužit seženete kolem zmiňovaných 1000 korun. Budou vhodné ale spíše pro starší vozy, které nejsou vybavené příliš elektronickými přístroji v méně náročném benzínovém provedení.

Autobaterie nad 1000 Kč

Pokud byste chtěli kvalitnější baterii, bude lepší si o něco připlatit a poohlédnout se v kategorii autobaterií do 2000 Kč. V této cenové relaci se pohybuje většina baterií vhodných pro osobní automobily. Baterie mezi 1000 a 2000 Kč budou disponovat kapacitou až 74 Ah a vyšším startovacím proudem. Budete je moct využívat i u modernějších a dieselových vozů.

Baterie stárne

Každá baterie stárne. Teoretická životnost baterie je 12 i více let. Závisí na její kvalitě a provozních podmínkách, kolik let skutečně vydrží. Pokud je baterie málo využívaná, vyplatí se použít levnější variantu. Nicméně zde pozor, u levnějších baterií je třeba počítat s častější kontrolou baterie a nutností její údržby. Nezbytnou podmínkou pro spolehlivé využívání baterie po dlouhou dobu, je udržovat baterii stále nabitou.

Jak vybrat auto-moto baterii

Zdroj info: Project autoaku Klatovy.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články