PRÁCE 🧰

Jak správně zapojit nabíječku autobaterií

23. 10. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Základní info k nabíjení Auto-moto baterie a nabíjení Zimní sezóna Péče o autobaterii v zimě

Nabíjet autobaterii pomocí moderní nabíječky už je dnes poměrně snadné. Důležité ale je, správně vše zapojit tak, aby nemohlo dojít k něčemu, k čemu dojít nemá.

Jak zapojit nabíječku autobaterií

Za všeho nejdříve doporučujeme autobaterii odpojit. Ano, některé nabíječky umožňují nabíjet s baterií připojenou k elektrické síti vozu, ale člověk nikdy neví, co se může stát, proto minimálně odpojení od přívodních kabelů raději udělejte. Ideální pak je vyndat akumulátor z auta úplně a dobíjet někde jinde. Pozor, tím správným místem rozhodně není nevětraná místnost nebo obývací pokoj! Poslední zásadou je baterii vždy nosit, nabíjet a přepravovat ve vodorovné poloze, tedy kontakty nahoru.

Nabíječky baterií Electromem

Máte-li starší typ akumulátoru se šroubovacími zátkami, tak ty před nabíjením povolte, aby mohl unikat plyn. U takové baterie rovněž doplňte destilovanou vodu, aby sahala po rysku.

Potom už je to relativně jednoduché. Nejprve zapojte kladný pól (červený kabel) a poté záporný pól (černý kabel). Ujistěte se, že jsou svorky uchycené pevně, aby neupadly. Až teď můžete nabíječku připojit do sítě. Je-li to nutné, navolte správný typ baterie a její napětí, ale hromada nabíječek to zvládá sama.

Po dokončení nabíjení je postup opačný. Prvně odpojte od sítě nabíječku, potom svorky. Zapojení kabelů vozu k autobaterii proveďte tak, že nejprve připojíte kladnou svorku a poté zápornou.

Zdroj médií: redakce.

Podobné články