PRÁCE 🧰

Jak nabíječkou nabít autobaterii

4. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Základní info k nabíjení Auto-moto baterie a nabíjení Zimní sezóna Péče o autobaterii v zimě

V chladných zimních ránech dostávají autobaterie ve vozech pořádně zabrat. Nízká teplota a studený start baterii pěkně potrápí. Čas od času starší baterie zkrátka vypoví službu a studený motor neroztočí. Přitom ji mnohokrát stačí pouze dostatečně dobít pomocí nabíječky.

Jak nabíječkou nabít autobaterii

Sice se může zdát, že bateriím nejvíc škodí právě chladno, opak je ale pravdou. Autobateriím nejvíc škodí dlouhé stání a horké letní dny – její nefunkčnost se ale projeví právě v zimě, kdy je potřeba roztočit studený těžký motor.

Občas se může stát, že necháte auto přes noc svítit, nebo nevypnete rádio. Auto vás ráno přivítá s tím, že se nebude chtít nastartovat. Pokud nás baterie překvapí s cvakáním startéru, a na voltmetru se ukáže hodnota menší než 12 V, akumulátor není schopný otočit motorem a nemá skoro žádný startovací výkon. V případě údržbové baterie je možné místo voltmetru použít hustoměr - v takovém případě, pokud je hodnota hustoty kapaliny v akumulátoru nižší než 1,24 g/cm3, je nejvyšší čas na dobití.

Druhy nabíječek akumulátorů

Pro správnou funkci automobilu je nutné mít nabitou autobaterii, tu je možné nabít jízdou nebo právě nabíječkou. Existuje hned několik typů autonabíječek – od toho se pak odvíjí taky jejich celková cena. Ty nejlevnější pořídíte v řádech stokorun, mnohem lepší jsou ty, které mají automatický režim nabíjení. Takové nabíječky si samy regulují rychlost a dobu nabíjení, a poté baterii malým proudem dobíjí v „udržovacím režimu“.

Pokud se baterie nabila, ale v autě stále nefunguje, může být problém v její stáří a bude potřeba výměna. V případě, že se baterie vybíjí častěji a nedobíjí se zpátky, může být problém také v alternátoru.

V případě, že nemáte k dispozici druhou baterii nebo nabíječku, budete muset auto nastartovat pomocí startovacích kabelu nebo roztlačením. V horším případě pak budete volat asistenční službu. Při startování vozidla přes kabely je nutné s ním ujet pár kilometrů, aby se akumulátor dostatečně dobil. Pro úplné dobití je potřeba ujet asi 80-100 km.

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články