PRÁCE 🧰

Jak zjistit stáří autobaterie v motoru vozidla

11. 7. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Životnost auto-moto baterie Auto-moto baterie a nabíjení

Každého čas od času napadne, že by bylo vhodné zjistit, jak stará je autobaterie ve voze. Při případné výměně je nutné znát přesný typ a rozměr baterie, kvůli koupi nové. A proto je dobré znát i stáří baterie a připravit se na výměnu.

Jak zjistit stáří autobaterie

Datum výroby auto akumulátoru vám může pomoci dešifrovat stáří už v obchodě, abyste měli jistotu, že kupujete "mladou" baterii a ne nějaký tři roky starý produkt. Jenže ne vždy se rozluštění roku výroby podaří, nebo se na akumulátoru vůbec nenachází. Pokud jste sami kód data výroby nenašli, neváhejte se zeptat obchodníka. Ten poctivý by vám měl umět odpovědět.

Ať už se jedná o baterii do vozu nebo motorky, je vhodné, aby člověk rozuměl symbolům čísel a písmen, které se na ni nachází. To nejdůležitější co vás bude zajímat je asi rok výroby. Jestliže se jedná o nový stroj, pak bude stáří uvedeno na pólech baterie z prvomontáže. Nečekejte ale že bude na stejném místě, jakmile koupíte tu novou. Ve většině případů je to vytlačená nebo vyražená číselná řada, někde se mohou vyskytovat i písmena, ze které snadno odvodíte den, měsíc a rok výroby. Nutno ale podotknout, že každý výrobce baterie má svůj vlastní postup pro umisťování data výroby na povrch baterie a v některých případech ho tam ani nenajdete.

V jiných případech - těch jednodušších - je na baterii speciální štítek, kde je datum zaznamenáno. Ale existují i typy baterií, které opravdu jen horkotěžko dešifrujete. Pokud ale patříte mezi majitele baterií, které na sobě žádná taková tomu podobná čísla a písmena nemají, pak je možné, že sami přesné datum nezjistíte. Pokud to opravdu nutně potřebujete vědět, můžete kontaktovat výrobce, který by vám dle značky a kódu mohl rok výroby dohledat.

Vyrobeno - neznamená v provozu

Datum výroby znáte, nikde se už ale nepíše o tom, jaký den nebo rok byla baterie uvedena do provozu - což je mimo jiné mnohem důležitější faktor. Snadno tak prodejce naskladní autobaterie, které zůstanou na krámu i několik měsíců, než se vyprodají - což ničemu nevadí, dokud nebyly uvedeny do provozu. Zjištění data výroby je tedy pouze orientačního charakteru, na který by se člověk neměl příliš spoléhat a dávat váhu tomu, zda-li akumulátor vydržel dlouho nebo ne.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články