PRÁCE 🧰

Chytrá nabíječka baterií - co všechno umí?

7. 12. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Typy auto nabíječek Auto-moto baterie a nabíjení

Chcete-li dnes pořídit nabíječku autobaterií, máte obří výběr ze sortimentu nejrůznějších chytrých nabíječek. Starší typ, kde si uživatel sám musel nastavit odpovídající proud a hlídat dobu nabíjení, už prakticky vymizel. Možná je to tak i lepší, ony ty chytré nabíječky totiž zvládají věci, které autobateriím prospívají a umí tak prodloužit jejich životnost klidně o několik let.

Chytrá nabíječka autobaterií

Základním problémem současných autobaterií je, že vozidla jim dávají dost zabrat. V rámci co nejnižších mechanických odporů, které by motor musel překonávat vyššími dávkami paliva, je dobíjení nepravidelné a probíhá velmi dlouho. Alternátor není v akci pořád, jako tomu bylo u dřívějších aut, ale jen když mu to řídící jednotka dovolí. Prvních třeba 10-20 kilometrů, než se motor pořádně zahřeje, jede vůz doslova na dluh a baterie spoustu systémů živí prakticky sama. Dobíjení probíhá jen v okamžiku, kdy už její napětí klesne pod přijatelnou úroveň. Navíc dnes docela běžně najdeme ve výbavě i levnějších aut třeba vyhřívané sedačky, volant nebo přední sklo. To vše samozřejmě vyžaduje nějakou energii.

Není tedy divu, že když někdo vymění starou felicii za nejnovější fabii, bude se hodně divit, když mu při stejně dlouhých jízdách odejde akumulátor třeba za dva roky. Povrch elektrod bude zasulfatovaný a napětí autobaterie bude trvale třeba kolem 12,2 V. Stačí pak jedna mrazivá noc a ráno vůz nenastartuje. Dobití akumulátoru sice pomůže, ale ne na dlouho, protože sulfatace už bude dlouhodobá a nevratná.

Co umí chytrá nabíječka autobaterií

Nabíjet pravidelně autobaterii z externího zdroje, tedy nabíječky, je jedinou možností, jak z tohoto smutného scénáře utéct. A volili bychom nějakou chytrou nabíječku hned z několika důvodů:

  • Připoj a zapomeň – chytré nabíječce je úplně jedno, jestli ji včas odpojíte. Prostě ji odpojíte, až se vám bude chtít. Drtivá většina z nich umí po skončení nabíjení akumulátor už jenom udržovat pomocí pulsního dobíjení (jednou za čas si nabíječka zkontroluje napětí autobaterie a v případě potřeby ji dobije), což znamená, že ho nenechá znovu vybít.
  • Šetrnější nabíjení – algoritmem řízené nabíjení umí zvolit optimální napětí i proud a hlavně umí obě veličiny v průběhu dobíjení měnit. Činí tak podle toho, co je pro autobaterii nejlepší, nabíjení je šetrnější a přesnější. Můžete se spolehnout, že vždy bude akumulátor nabitý do plna. Další výhoda je, pokud umí nabíječka upravovat napětí a proud podle teploty okolí, opět něco, co snižuje opotřebení akumulátoru, kterému nešetrné nabíjení může zkrátit jeho životnost.
  • Bezpečnost – většina chytrých nabíječek nezahájí nabíjení, pokud uživatel prohodí polaritu kabelů. Také nehrozí, že zvolí příliš velký proud. A v neposlední řadě umí nabíjení včas ukončit.
  • Regenerační programy – zde už se bavíme spíš o kategorii nabíječek s cenou nad tisícovku, nicméně ty mají často užitečné funkce. Jednak umí minimálně částečně odstranit z povrchu elektrod sulfataci a pak také umějí promíchat elektrolyt pomocí pulsů vyššího napětí. Obojí má samozřejmě velmi pozitivní vliv na životnost akumulátoru.
  • Univerzalita – „hloupou nabíječkou“ lze nabíjet jen klasické zaplavené akumulátory. Na novější AGM nebo GEL baterie zapomeňte, ty tím akorát poškodíte.

Pořízení chytré nabíječky tedy není nutnost, každý ať si každý dobíjí své autobaterie tak, jak sám uzná za vhodné. Pakliže vám ale není jedno, že se akumulátor zbytečně opotřebovává a rádi byste, aby vydržel co nejdéle, pak je chytrá nabíječka velmi racionální investice. Důležité ale je, ji pravidelně používat. Kdo jezdí zejména krátké trasy, měl by dobíjet klidně i každý měsíc.

Zdroj info: Honoris, autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články