PRÁCE 🧰

Koupě baterie do auta dle šířky

22. 1. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Výběr auto-moto baterie Koupě baterie podle rozměrů Auto-moto baterie a nabíjení

Bez vhodného akumulátoru se neobejde žádný vůz. Co by taková baterie měla mít? Kromě dalších důležitých vlastností, třeba i správnou šířku.

Šířka autobaterie

Jak vybírat akumulátor do auta

Pokud vám stará baterie dosloužila a potřebujete koupit novou, měli byste si s jejím výběrem dát trošku práce. Pohlídat byste si měli hlavně několik zásadních parametrů. Mezi ně patří hlavně technologie, na které baterie funguje. Například pokud vaše auto využívá baterii typu AGM, neměli byste ji nahradit baterií EFB nebo jinou, ale opět právě AGM. 

Pozor byste si při výběru nové baterie měli dát i na elektrické parametry baterie. Mezi ně patří startovací výkon CCA, jmenovitá kapacita a rezervní kapacita. Kromě těchto údajů musí sedět také typ konstrukce, využité materiály a konstrukce, rozměry, způsob uchycení, tvar a umístění pólů baterie.

Šířka akumulátoru do auta

Šířka autobaterie by, stejně jako její další rozměry, měla odpovídat vašemu autu. Rozměry, pólování i upevňující prvky jsou v současné době normalizované. V Evropě byla německá norma DIN nahrazena a rozšířena evropskou normou EN. Asijské automobilky využívají japonskou normu JIS. Další separátní oblastí je severní Amerika a částečně i Velká Británie, která pracuje na základě standardů organizace BCI.

Ve výsledku to znamená, že existuje několik desítek možností rozměrů (šířky, výšky a délky) autobaterií. Ty se liší ještě druhem upevňovacích lišt a uspořádáním pólů a článků

Výběr baterie podle šířky

Při výběru nové baterie byste měli dbát na správnou šířku a samozřejmě i další rozměry. Nejjednodušší možností jak vybrat správnou baterii, je donést tu původní, originální k odbornému prodejci. Ten vám vybere vhodný náhradní kousek, který bude přesně sedět do vašeho vozu.

Další možností je vybrat novou baterii na specializovaném e-shopu. V těchto internetových obchodech zadáte všechny parametry do připraveného formuláře a ten vám pak doporučí model vhodný přesně do vašeho vozu.

Pokud pro vás není vhodná ani jedna z výše uvedených možností, můžete pečlivě přeměřit stávající akumulátor. Kromě šířky autobaterie byste měli změřit i její délku a výšku. Dále byste si měli poznamenat i rozmístění pólů a jejich rozměry. Nezapomeňte ani na způsob uchycení baterie, její elektrické parametry a typ. S těmito informace pak budete schopni vybrat vhodný nový akumulátor.

Zdroj info: Internet.
Zdroj médií: Redakce.

Podobné články