PRÁCE 🧰

Kam se starou autobaterií?

23. 7. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Životnost auto-moto baterie Auto-moto baterie a nabíjení

Jakmile autobaterie ve stroji doslouží, nastane otázka, co dál s ní? Samozřejmě ji nevyhazujte do smíšeného odpadu. Je nutné ji totiž správně zlikvidovat.

Kam se starou autobaterií?

Články na téma co dělat s nepoužitelnou autobaterií:

  1. Kam se starou autobaterií? - právě čtete
  2. Poradíme s likvidací autobaterie
  3. Výkup autobaterie
  4. Recyklace autobaterií

Autobaterie je nebezpečný odpad

Ať už se jedná o auto nebo motorku, je to s likvidací akumulátoru stejné. Poté co vyhasnou poslední síly a nedaří se ji už nabít, je potřeba se s ní definitivně rozloučit. Autobaterie se ale řadí mezi nebezpečný odpad, a proto apelujeme, abyste ji nevyhazovali jen tak do koše, protože to podle vás "dělá každej". Rovněž si nemyslete, že se jí pohodlně zbavíte vyhozením do přírody nebo na černou skládku. Chraň vás před tím ruka páně.

Aby se takovému chování předešlo, jsou na veškerých bateriích, i těch, které používáte například do ovladače od televize, symboly přeškrtnuté popelnice. To už dává varování, že produkt rozhodně nepatří do klasického komunálního odpadu. Kdyby je tam takto vyhazoval každý, mohly by se snadno kontaminovat ostatní věci v popelnici. Obsah některých popelnic nekončí na skládce, ale jde do spalovny. Odtud se snadno dostane jedovatý plyn dál nejen do vzduchu, ale i půdy.

Tím, že řádně odevzdáte baterie, je možné je dále recyklovat a získat z nich cenné kovy, které jsou nutné k jejich výrobě a tím alespoň trochu zmírnit dopady těžby. Tuny zinku, rtuti anebo železa tak končí na skládkách úplně zbytečně, protože někdo si chtěl ušetřit práci s hledáním, kam baterii vyhodit. Přitom těžba těchto kovů je poměrně finančně náročná a navíc rovněž zatěžuje životní prostředí.

Kam se starou autobaterií

Naštěstí se nemusíte zas tolik starat a starý akumulátor můžete snadno odevzdat do specializované sběrny. Kdo by na tom chtěl ještě nějakou korunu vydělat, může ji zkusit prodat na olovo právě k tomu určených sběrných dvorech, ale zase nečekejte miliony. Spíše se bude jednat o řádově desítky korun. Ve sběrném dvoře se může stát, že po vás budou chtít občanský průkaz, je to z důvodu, jestli jste místní nebo "cizák". Někde postačí pouze nahlásit jméno.

Pokud se vám do sběru jezdit nechce, existuje ještě možnost se baterie pohodlně zbavit u prodejce nových akumulátorů. V případě, že zrovna budete rovnou shánět novou baterii za tu starou, mohou vám v mnoha případech na ni poskytnout i slevu. Ta nemusí být úplně malá, z vlastní zkušenosti víme, že to může dělat i několik set korun.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články