PRÁCE 🧰

Výkup starých baterií

24. 1. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Životnost auto-moto baterie Auto-moto baterie a nabíjení

Jak funguje výkup starých autobaterií? Jaký je ceník výkupu autobaterií? Stará autobaterie dosloužila a nevíte, co s ní dál? Můžete ji odnést do některého z odběrných míst, kde zajistí její ekologickou likvidaci a opětovné využití materiálů.

Výkup autobaterie

Články na téma co dělat s nepoužitelnou autobaterií:

  1. Kam se starou autobaterií?
  2. Poradíme s likvidací autobaterie
  3. Výkup autobaterie - právě čtete
  4. Recyklace autobaterií

Jak na výkup autobaterií

Prodejci autobaterií mají povinnost zpětného odběru akumulátorů danou zákonem. Stejně tak můžete odnést baterii, která přestala sloužit do sběrného dvora. Měli byste dbát na to, aby odevzdávaná baterie nebyla poškozená.

Suroviny, ze kterých se baterie vyrábějí, jsou ceněné, a tak můžete za svou starou baterii dostat i zaplaceno. Běžný cena výkupu autobaterií se pohybuje kolem 12-13 Kč/kg. Na některých místech se můžete setkat i s tím, že vám za baterii zaplatí částku podle její deklarované kapacity. Tedy cena výkupu autobaterií se může velmi lišit.

Po vykoupení baterie následuje její recyklace. V první řadě dochází k oddělení elektrolytu, který je zbaven rozpuštěného olova a po neutralizaci a dalším vyčištění ho lze vypustit do vodoteče. Zbylé materiály putují do pece, kde se při vysokých teplotách vytaví olovo a polyethylen (skříň a separátory) ekologicky shoří. Získané olovo putuje zpět do oběhu.

Výkup autobaterií Praha

V hlavním městě si můžete vybírat z řady míst, kde staré baterie vykupují. Tyto služby nabízejí například firmy Megašrot, Ekoprag nebo Sběrna Praha 5. Nejlepším řešením je vyhledání sběrny, kterou máte nejblíž a tam baterii odnést.

Výkup autobaterií České Budějovice

V Českých Budějovicích také nebudete sběrné místo hledat dlouho. Tyto služby nabízejí například firmy Partr, TSR nebo Sběrné suroviny.

Výkup autobaterií Hradec Králové

Město Hradec Králové také nabízí několik možností, kam s baterií, která dosloužila. Mezi patří například firmy Napos, Ekopron nebo EKO Logistics.

Výkup autobaterií Olomouc

Ani v Olomouci nebude třeba dlouhého hledání. Starou baterii můžete odevzdat například na pobočkách Sběrna Černovír, TSR a Baterie R&R.

Výkup autobaterií Ostrava

Také v Ostravě najdete řadu míst, kde můžete nepotřebnou baterii odprodat. Obrátit se můžete například na společnost Bonatrade, ABV Baterie nebo Barko.

Výkup autobaterií Plzeň

Ani na západě Čech nepřijdete zkrátka. V Plzni je také výkup použitých autobaterií například v provozovně Kovošrot, TSR nebo Plzeňský skart.

Zdroj info: Odborník na baterie.
Zdroj médií: redakce.

Podobné články