PRÁCE 🧰

Recyklace baterií: Potěšení pro přírodu i vaši peněženku

1. 3. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Životnost auto-moto baterie Auto-moto baterie a nabíjení

Autobaterie by měly na konci svého funkčního cyklu projít recyklací. Jednak je v nich docela dost látek, které přírodě úplně neprospívají, a pak je to také docela výhodné finančně.

Recyklace baterií

Články na téma co dělat s nepoužitelnou autobaterií:

  1. Kam se starou autobaterií?
  2. Poradíme s likvidací autobaterie
  3. Výkup autobaterie
  4. Recyklace autobaterií - právě čtete

Zákonná povinnost

Na akumulátory a jejich likvidaci pamatuje i zákon. Ten mluví o povinnosti zpětného odběru, což v praxi znamená, že každý, kdo baterie prodává, je musí bezplatně odebírat zpět. A teď pozor! Platí to univerzálně pro všechny prodejce a neváže se to vůbec na nic. Zjednodušeně - kupte si baterii kde chcete a následně ji odevzdejte u kteréhokoliv prodejce tohoto zboží.

Nechejte si zaplatit za starou

Vyplatí se ale hledat takový obchod, kde vám za odevzdání ještě zaplatí. Zákon to ostatně nezakazuje, takže proč ne, že? V autobateriích je docela dost olova, které je mimochodem i hodně čisté. Za olověnou baterii tak můžete dostat i 19 korun za kilo, což běžně znamená, že i u těch malých si přijdete na částku přes 200 korun. Tuto sumu pak prodejce buď odečte od ceny nového akumulátoru u něj zakoupeného, případně vám ji vyplatí v hotovosti.

Jak vypadá recyklace?

Na začátku samotné recyklace se baterie od prodejců sváží. Poté se drtí a ze vzniklého marastu se nechá vytéct elektrolyt. Drť, která obsahuje především plasty a olovo, jde do pece. Plasty tam shoří a vytaví se olovo, které se ale nedá opětovně použít na aktivní hmotu elektrod. Není totiž dostatečně čisté a kvalitní. Namísto toho se použije třeba na póly a kontakty spojující jednotlivé články.

Zdroj info: Autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články