PRÁCE 🧰

Likvidace autobaterie

23. 11. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Životnost auto-moto baterie Auto-moto baterie a nabíjení

Když stará autobaterie doslouží, je třeba ji vyměnit za novou. Musí se ale myslet i na vhodnou a nejlépe ekologickou likvidaci původní baterie.

Poradíme s likvidací autobaterie

Články na téma co dělat s nepoužitelnou autobaterií:

  1. Kam se starou autobaterií?
  2. Poradíme s likvidací autobaterie - právě čtete
  3. Výkup autobaterie
  4. Recyklace autobaterií

Životnost baterie

Životnost baterie se může lišit nejen kvalitou provedení a použitou technologií, ale ovlivnit ji můžete i vy. Pokud budete o baterii správně pečovat a pravidelně ji dobíjet, můžete její životnost výrazně prodloužit. V opačném případě dojde k jejímu selhání nečekaně brzy.

Obecně se dá říct, že životnost baterie se pohybuje mezi třemi až šesti roky. To, že se životnost baterie blíží ke konci, poznáte mimo jiné podle nižší svítivosti světel nebo také delšího chodu startéru. Pokud některý z těchto příznaků pozorujete, nechte si baterii zkontrolovat a připravte se na pořízení nového kousku.

Kam vysloužilou baterii odnést

V případě, že baterie už opravdu ukončila službu, je třeba ji odevzdat na některém ze sběrných míst. Můžete ji zanést i k prodejci baterií, který je povinen baterie zpětně odebrat od uživatelů. Další možností je odnést baterii do sběrného dvora.

Jelikož jsou komponenty baterií ceněné, nemusíte při odevzdání odcházet s prázdnou. Pokud přinesete akumulátor nepoškozený, můžete za něj dostat až 13 Kč za kilogram. Každopádně platí, že vy za odevzdání baterie nic platit nebudete.

Ekologická likvidace auto a moto baterie

S auto a moto bateriemi je třeba nakládat jako s nebezpečným odpadem. Proto je nutné k nim tak přistupovat i při samotné likvidaci. Nebezpečné látky je třeba zneutralizovat a zajistit jejich recyklaci. Obsaženou kyselinu je třeba neutralizovat a přeměnit na vodu. Polyethylen je spálen a díky tomu je možné z baterie vytavit hodnotné olovo. To je následně možné využít například na póly nové baterie.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články