PRÁCE 🧰

VIDEO: Jak nabít autobaterii nabíječkou, doporučené tipy

30. 5. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Základní info k nabíjení Auto-moto baterie a nabíjení Zimní sezóna Péče o autobaterii v zimě

V zimních měsících, jako jsou tyto, dostávají baterie v naši autech pořádně zabrat. Nízké teploty, studené starty, to vaší autobaterii pořádně otestuje. Pokud jezdíte pravidelně do autorizovaného servisu, tak vás takové téma trápit nemusí. Dealeři všech značek nabízí sezonní servis, kdy vaše vozidlo prohlédnou před zimou, zkontrolují stavy všech kapalin a proměří baterii. Občas ale ani taková prevence nemusí stačit a bude potřeba autobaterii nabít pomocí nabíječky.

Jak nabít autobaterii nabíječkou

Může se stát, že třeba necháte rozsvícené osvětlení a autobaterie se přes noc vybije. Co pak ale dělat? V lepším případě poprosíte někoho z blízkého okolí o pomoc v podobě startovacích kabelů a druhého automobilu, v tom horším pak budete volat asistenční službu. Pojďme si tedy říct, co takové autobaterie potřebují a jak se o ně starat. 

Pro správnou funkci akumulátoru je nutné udržovat baterii vždy v nabitém stavu. O to se nám stará ve voze alternátor, který autobaterii dobíjí při chodu motoru. Při častých krátkých jízdách se ale akumulátor nemusí stihnout dobít. K samovolnému vybíjení baterie pak také dochází při dlouhém stání vozidla. Jak ale poznat stav napětí? Možností je hned několik, u modernějších vozů je možnost zjisti stav v palubním počítači. Dále je možné použít voltmetr, nebo v případě údržbové baterie můžete použít hustoměr, kdy hraniční hodnota hustoty kapaliny v akumulátoru je nižší než 1,24 g/cm3. Nápovědou mohou být také horší starty, či slabší intenzita světel. Pokud tedy vaše baterie má napětí pod 12,4 V, je nejvyšší čas na její dobití.

Nabíječky baterií Electromem

Nabíjení autobaterie

K dobití autobaterie můžeme použít několik typů nabíječek a podle toho se odvíjí i jejich cena. Jednodušší nabíječky můžeme najít v obchodních centrech a hobby marketech za pár stokorun. Svůj účel jistě splní, jenže ne vždy jsou tou nejlepší volbou. Při investici větší částky můžeme koupit nabíječku s automatický režimem nabíjení. Taková nabíječka reguluje dobu nabíjení a rychlost, baterii tak nehrozí případné přebití. Po dobití funguje v udržovacím režimu, kdy do autobaterii je pouštěn jen malý proud.

Na co si dát pozor při nabíjení

Při dobíjení baterií je také dobré dbát na bezpečnost. Pokud máte údržbovou baterii, je dobré pří dobíjení nechat otevřené zátky aby se předešlo hromadění vodíku a případnému riziku výbuchu. Dále je pak dobré zkontrolovat stav elektrolytu a případně doplnit destilovanou vodou. Určitě je také dobré baterii dobíjet v dobře větraných prostorech. Zároveň je nutné dávat pozor kvůli tomu, že zacházíte s elektrickým zařízením a může dojít k případnému zkratu. Je proto dobré nejdříve upevnit svorky na autobaterii a poté samotnou nabíječku zapojit do sítě. Obráceně pak postupujeme při vypínaní nabíječky. 

Pokud vám ale dobití nepomohlo a váš akumulátor má nadále problémy, doporučujeme navštívit váš autoservis. Je možné že jeden z článků vypověděl službu a bude potřeba výměna baterie. 

Rada odborníka - jak nabíjet autobaterii

Zdroj info: Project Autoaku Klatovy.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články